Fajzerova vakcina sigurna 100% za decu stariju od 12 godina

Fajzerova vakcina sigurna 100% za decu stariju od 12 godina

Foto: Pixabay // ilustracija

Farmaceutska firma Fajzer objavila je danas da je njihova vakcina protiv kovida 19 sigurna i pruža snažnu zaštitu deci starijoj od 12 godina, piše Vašington post.

Većina vakcina protiv kovida se preporučuje odraslim osobama, koja spadaju u visokorizičnu grupu vezano za koronavirus. Konkretno, Fajzerova vakcina je dobila odobrenje za vakcinaciju osoba starijih od 16 godina. Međutim, smatra se da će vakcinacija dece svih starosnih grupa biti ključna u zaustavljanju pandemije i da bi trebalo omogućiti učenicima, naročito onima u višim razredima, da se nakon meseci onlajn nastave vrate u školske klupe.

U istraživanju je učestvovalo 2.260 dece uzrasta između 12 i 15 godina, a sprovedeno je u Sjedinjenim Državama. Neslužbeni rezultati istraživanja ukazuju da među adolescentima koji su primili obe doze nije bilo zaraženih, za razliku od 18 tinejdžera koji su primili placebo, izveštava Fajzer.

Radi se o studiji manjeg opsega, koja još nije službeno objavljena, ali reč je o još jednom snažnom dokazu kako vakcina osnažuje dečji imuni sistem. Naulnici tvrde da je kod dece tog uzrasta utvrđen visok nivo antitela koja se bore protiv virusa, nešto veći nego što je zabeležen pri istraživanju mlađih odraslih osoba.

Deca su imala slične nuspojave kao i mlađe odrasle osobe, poput, bolova, temperature, hladnoće i umora, naročito nakon druge doze. Istraživanje će nastaviti da prati učesnike iduće dve godine kako bi se više saznalo o dugoročnoj zaštiti protiv kovida.

Fajzer i njegov nemački partner Biontek će u idućim nedeljama od američke Agencije za hranu i lekove i od evropskih regulatornih agencija tražiti da se po hitnom postupku odobri njihova vakcina protiv kovida za decu stariju od 12 godina.

“Nadamo se da ćemo pre početka sledeće školske godine vakcinisati decu tog uzrasta u Sjedinjenim Državama”, rekao je Albert Burla, šef Upravnog odbora Fajzera.

Fajzer nije jedina firma koja želi da spusti starosnu granicu za svoju vakcinu. Uskoro se očekuju rezultati američke studije o Moderninoj vakcini za starosnu grupu između 12 i 17 godina.

KOMENTARIŠI