Foto: MUP

U prva tri meseca ove godine Poreska policija je otkrila 53 fantomska praduzeća, koja se osnivaju radi izbegavanja plaćanja poreza ili pranja para.

Novina su ona koja nastaju da bi uz fiktivne papire zaradila na vraćanju PDV-a. Zbog toga je pred praznik uhapšeno osam osoba, a prva takva firma otkrivena je prošle godine.

Ako siva ekonomija ima nijanse, onda su fantomska preduzeća najtamnije poslovanje. U trouglu Batočine, Novog Pazara i Surčina, u takav posao udružilo se osam lica, po svemu specifično organizovanih.

“Vlasnik je registrovao 15 fantomskih preduzeća na svoje ime i na imena svojih pomagača, i da su oni u situacijama kada su se državni organi interesovali za neko od tih preduzeća prenosili vlasništvo na indijske državljane, na osnovu nekih ovlašćenja o zastupanju stranih državljana, koja je imao jedan od organizatora posedovao i zloupotrebio”, kaže Ivan Ivanović, koordinator sektora Poreske policije.

Na ime vraćenog PDV-a, iz budžeta im je isplaćeno više od 8 miliona dinara. Za sada su otkrivene dve legalne firme koje su koristile njihove usluge.

“Vlasnici ovih fantomskih preduzeća su novac koji su dobijali od tih preduzetničkih radnji, podizali sa tekućih računa i vraćali uplatiocima uz zadržavanje provizije”, objašnjava Ivanović.

Ta provizija je iznosila i do 10 odsto.

Da je za one koji se bave poreskim prevarama osnivanje takvih firmi unosno, ukazuje podatak da su za manje od godinu dana iz državne kase prisvojili oko 20 miliona dinara.

“Ova pojava je apsolutno zastupljena i u EU. Kada govorimo o nenaplaćenom PDV-u, on je okvirno procenjen na nivou od oko 160 milijardi evra godišnje. Od čega okvirno jedna trećina pripada nekom vidu PDV prevara”, Pavle Kutlešić, poreski savetnik iz preduzeća “Diloit”.

Evropsko iskustvo ukazuje da je najefikasniji načun borbe, potpuna digitalizacija poreskog i finansijskog izveštavanja. Važan korak u tom pravcu kod nas je što se u maju prelazi na E-fakturu, za početak u javnom sektoru.

KOMENTARIŠI