Gasno polje “Ostrovo” počelo sa radom

Gasno polje “Ostrovo” počelo sa radom

Počelo sa radom postrojenje za proizvodnju i veleprodaju komprimovanog prirodnog gasa na gasnom polju "Ostovo"

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Antić svečano su danas pustili u rad NIS-ovo postrojenje za proizvodnju i veleprodaju komprimovanog prirodnog gasa na gasnom polju “Ostovo”.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Ukupna vrednost ove investicije – izgradnje sabirno gasne stanice i postrojenja za proizvodnju  komprimovanog prirodnog gasa iznosi 400.000.000 dinara i završena je u martu ove godine.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Na novoizgrađenom postrojenju planirana je dnevna proizvodnja od 25 tona komprimovanog prirodnog gasa, što na godišnjem nivou iznosi 9.000 tona ovog energenta.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Komprimovani prirodni gas se zbog svojih svojstva smatra energentom budućnosti.

Glavni sastojak je metan koji, u poređenju sa ostalim derivatima, ima najmanji koeficijent emisije CO2, te samim tim doprinosi očuvanju životne sredine i smatra se ekološkim čistim gorivom. Sa druge strane, njegovo korišćenje pruža odlične performanse vozilima i ekonomski je isplativo gorivo. Komprimovani prirodni gas se koristi kao energent ili pogonski derivat. Upotrebljava se kao gorivo za grejanje u undustriji i domaćinstvu, ali i kao motorno gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Ovom događaju je prisustvovao i Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin,  koji je poželeo uspešan rad i kompaniji i izrazio nade za bolju saradnju između ruskih kompanija i Republike Srbije u ovoj godini.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Ispred lokalne samouprave obratio se gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović i istakao da je NIS odgovorna kompanija i da je uredila prilaz do gasnog polja oko jednog kilometra novog asvalta i da je ovo veliki napredak za grad Požarevac u saradnji sa tako jednom velikom kompanijom, koji će mnogo značiti za razvijanje industrijskog potencijala Braničevskog okruga i samog Požarevca.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

KOMENTARIŠI