Google tužen zbog “laganja o Incognito režimu”

Google tužen zbog “laganja o Incognito režimu”

Svi smo, bar jednom, koristili inkognito režim rada u internet-pregledaču. Ipak, ako “surfujete” internetom anonimno, to ne znači i da su vaše aktivnosti u potpunosti sakrivene.

Ukoliko, na primer, koristite Google Chrome za “Inkognito” pregledanje interneta, videćete obaveštenje da se ne čuvaju istorija pregledanja, kolačići, obrasci i podaci o posećenim internet-stranicama.

Ipa, svi ovi podaci i dalje mogu da budu vidljivi vašem internet-provajderu.

Mnogi nisu znali da “privatno” i nije baš potpuno privatno, pa su, smatrajući da ih je Google obmanuo, odlučili da pokrenu tužbu protiv ove kompanije. Još prošle godine je Google od suda u SAD zatražio da se takve optužbe odbiju, tvrdeći da su korisnici pristali na uslove koji su jasno objašnjeni.

Nedavno je došlo do novog zapleta, kada je sudija Lusi Koh odbila žalbu kompanije Google, što istovremeno znači i zeleno svetlo za pokretanje tužbe, prenosi portal Zimo. Ako presude ne bude povoljna po Google, preti im kazna od najmanje 5 milijardi dolara.

Kako se navodi u tužbi, da su korisnici bili svesni šta zapravo “Incognito Mode” predstavlja, mnogi od njih ne bi posećivali neke internet-stranice. Kao odgovor na odbačenu žalbu, Google je odgovorio da će se “oštro braniti” i dalje.

KOMENTARIŠI