Grci u Golupcu

Grci u Golupcu

Na poziv Turističke organizacije Požarevac, grupa Grka sa ostrva Lefkade boravila je tokom uskršnjih praznika u Požarevcu i okolini. Oni su inače članovi folklornog društva „Pegazos”.

Druženje je počelo 2004. godine, na moju inicijativu, pošto živim na Lefkadi. Folklorna društva iz Poljane i Požarevca su u dva navrata posetila Lefkadu i učestvovala na njihovom folklornom festivalu koji ima tradiciju dugu 56 godina (najstariji festival folklora u Grčkoj).

Foto: Vladimir Vujin
Foto: Vladimir Vujin

Pošto Grci izuzetno poštuju Uskrs, doputovali su drugog dana, jer su prvi dan proslavili u Grčkoj a drugi dan su bili u Poljani, gde se u manastiru Sestroljin održavao 13. festival hrane i folklora. Nastup folklorne grupe sa Lefkade pratilo je dve hiljade gledalaca, posle čega smo se uputili u Golubac, na poziv direktora hotela „Golubac”. Sledila je poseta Požarevcu, gde su gosti iz Grčke izveli svoj program u kulturnom centru, a zatim nastavili za Beograd, da posete spomenik Rige od Fere i Kalemegdan.

Foto: Vladimir Vijun
Foto: Vladimir Vujin

Sve nas je fascinirao priobalni pojas Golupca sa parkom koji se proteže u dužini od jednog kilometra, koji je besprekorno uređen i čist. Nigde nismo mogli da vidimo nijedan papirić, kesu ili opušak. Izgledalo je kao da smo na obali Ciriškog ili Ženevskog jezera. U ime svojih prijatelja i u svoje lično ime, čestitam čelnicima ovog grada i svim meštanima na besprekornoj čistoći. Želimo da sa istom marljivošću i dalje brinu o ovom prelepom podunavskom predelu.

Foto: Vladimir Vujin
Foto: Vladimir Vujin

Takođe zahvaljujemo i gradu Požarevcu na pozivu da folklorna grupa sa Lefkade nastupi na festivalu u Poljani.

KOMENTARIŠI