Grčka otvorila plaže, sledeće nedelje povratak turista

Grčka otvorila plaže, sledeće nedelje povratak turista

Foto: Pixabay // ilustracija

Grčka je otvorila plaže, spremajući se za povratak turista koji se očekuje sledeće sedmice, javlja Katimerini. Pandemija koronavirusa je prošle godine koštala Grčku oko 10 milijardi dolara. Zvaničnici smatraju da ova država ne može da izdrži gubitak još jedne turističke sezone.

Grčka se nada da će otvaranjem plaža i povratkom turista, koji se očekuje sledeće sedmice, uspeti da neutrališe katastrofalne pokazatelje u turizmu i umanji gubitke od 10 do 12 milijardi evra, koliko je pandemija koronavirusa koštala ovu granu privrede prethodne godine.

Plaže su otvorene u subotu, uz prethodno definisane mere zaštite, prema kojima će razmak između ležaljki morati da bude najmanje četiri metra, dok će radnici morati redovno da se testiraju.

Grčke vlasti su u petak najavile da će sledeće sedmice biti otvoreni i muzeji, istovremeno sa otvaranjem granica za vakcinisane turiste, čiji se dolazak očekuje 15. maja.

Povratak turista pozitivan je znak za grčki turizam, čiji se gubici u prethodnoj godini procenjuju na između 10 i 12 milijardi dolara, odnosno pet puta više nego tokom velike svetske ekonomske krize 2008. i 2009. godine.

Ukupna vrednost grčkog turizma je sa 22 milijarde evra u 2019. godina, pala na 14 milijardi, što predstavlja katastrofalne pokazatelje za privrednu granu koja čini petinu grčke ekonomije.

Početak ozbiljnog oporavka grčkog turizma očekuje se tek sledeće godine.

KOMENTARIŠI