Foto: Urban City // B.P. / ilustracija

Gubici u mreži u Srbiji iznose 13% od ukupne proizvodnje struje.

Ukupna proizvodnja kostolačkih TE iznosi oko 17% ukupne proizvodnje struje u Srbiji.

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković kaže da je ideja da se gubici moraju smanjiti, a nastaju i zbog krađe struje, neefikasnih dalekovoda, neulaganja, ‘tri decenija EPS nije ulagao u kapacitete”, rekla je ona.

Sada imamo projekte sa Šnajderom koji treba da završi projekat pametne mreže, da smanji gubitke, dodaje ona.

Predlagali smo razne projkete i EDB-u, tako što će na trafostanicama postaviti solarne panele. Predlažemo to dugo, pričamo mesecima, od 12. decembra prošle godine, rekla je državna sekretarka.

Prema njenim rečima, gubitak od 13 odsto traje godinama. To je tema sa svim kompanijama koje se bave distribucijom i prenosom sistema.

Mnogo veći gubici su u distributivnom sistemu, ima krađe struje i ponašanje građana koji utiču i na taj gubitak. Da smanjimo gubitak u elektromrežama značilo bi mnogo za uvoz energije, kaže Atanackovićeva.

Tražili smo javnom sektoru posebno planove uštede, a posebno planove za hitno smanjivanje gubitaka, ukazala je.

“Ova energetska kriza mora da predstavlja novu razvojnu šansu našeg elektrosektora, da na drugačiji način možemo sa novim kapacitetima obnovljivih izvora energije, imamo samo 400 megavata vetra, to je malo u odnosu na 8,5 gigavata ukupno instaliranih kapaciteta, oni su spasavali prošle dane, gde smo imali osam odsto ukupne proizvodnje samo iz tih vetroparkova i prethodnih nekoliko dana nismo imali uvoz”, zaključila je Atanackovićeva.

KOMENTARIŠI