Hor Sveti Efraim nastupio u crkvi Svete Petke u Busiju

Hor Sveti Efraim nastupio u crkvi Svete Petke u Busiju

Gradonačelnik Grada Požarevca upriličio je prijem, u svečanim salonima za hor Sveti Efrajim iz Mađarske, koji je održao nastup u crkvi Svete Petke u Busiju.

Pre prijema hor je održao koncert „Pevajmo Gospodu“ u crkvi Svete Petke u Požarevcu, koja je bila pretesna da primi sve ljubitelje svetovne muzike. Ovom prilikom gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, obratio se prisutnima sledećim rečima:

bane spasovic

“Veliko mi je zadovoljstvo i čast da sam u prilici da pozdravim aktere zajedničkog muzičkog nastupa, koji će Požarevac pamtiti.

Dozvolite mi da poseban pozdrav i reči iskrene dobrodošlice uputim dragim gostima iz Mađarske, članovima Hora Sveti Efraim.

Poštovani umetnici, dobar glas o Horu Sveti Efraim stigao je do nas daleko pre vas samih i znajte da se osećamo počastvovanim što ste u svom rasporedu pronašli mesta da se pesmom obratite i našim građanima.

Vaša pesma inspiriše, vaša pesma nadahnjuje, vaša pesma nas podseća da je čovek duhovno biće koje doživljajima poput ovog večeras upotpunjuje svoj boravak na ovoj planeti.

hor06pppNaročito mi je drago što ste ovo veče za pamćenje priredili zajedno sa ponosom našeg grada, Gradskim ženskim horom Barili.

Gledano kroz odlike koje krase i Mađarsku i Srbiju, kao zajedničku, svakako bi mogli navesti negovanje tradicionalne muzike za svoja podneblja.

Trenutak kada se ta dva muzička podneblja dodirnu, kao što je to večeras bio slučaj u crkvi Svete Petke u Požarevcu, privilegija je za prisutne koja se ne događa mnogo puta u životu.

Ipak, sada kada su je naši građani doživeli, siguran sam da koncert “Pevajmo Gospodu” neće biti vaš poslednji koncert pred požarevačkom publikom, te da ćemo se videti uskoro.

hor02ppp

 

Želim da se osećate u Požarevcu kao kod kuće, jer nakon večerašnjeg muzičkog dara koji ste nam uručili, vrata našeg grada su vam uvek širom otvorena.”

hor05ppp„Lepo se osećam ovde i uveren sam da će se ova saradnja nastaviti, kako u Mađarskoj tako i u Srbiji. Ako je čovek sa svojim komšijom u dobrim odnosima, ako se poštuju , to je izvenredno i osuđeno na uspeh“, rekao je Tamaš Bubno, dirigent Hora „Sveti Efraim“. Bubno je izrazio očekivanje da će saradnja biti na duži period i da će ići samo uzlaznom putanjom.

Dva hora prvi put su se srela i pevala pre dve godine u okviru ciklusa Svetlost Istoka.

KOMENTARIŠI