Stari grad Budva, Foto: Urban City / B.P.

U Budvi trenutno boravi 33.000 gostiju što je 10.000 više nego prethodne sedmice.

Hoteli i plaže su puni, privatni smeštaj nešto više od polovinu, ali kako su gosti iscrpljeni krizom prihodi su manji i nisu u srazmeri s posetom.

Broj gostiju u odnosu na 2019. godinu je i na nivou 70, a negde 40 odsto. Gosti su pretežno iz regiona, a potom iz Ukrajine, Kazahstana, dok ih je iz Evrope u malom broju, piše Pobjeda.

Kako je Pobjedi kazala direktorka Turističke organizacije Budva Maja Liješević u privatnom smeštaju obravi oko 19.000 turista, dok je u hotelima nešto više od 13.000.

foto: Urban City, 16. jul 2017. / Ilustracija

“U 103 otvorena hotela (od ukupno 134) najbrojniji gosti su iz Srbije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Izraela, dok su prisutni gosti i iz Kazahstana, Francuske, Rusije, Poljske, Turske, Nemačke, Grčke, Italije, Albanije, Makedonije i Crne Gore. U privatnom smeštaju najviše je gostiju sa tržišta Srbije, Rusije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine”, kazala je Liješević.

Kada se poseta uporedi sa rekordnom 2019. godinom, po njenim riječima, u hotelskom smeštaju ostvareno je 97 odsto rezultata, dok taj procenat u privatnom smeštaju iznosi 59 odsto, prenosi CDM.

“Ukupan broj gostiju je trenutno oko 70 odsto u odnosu na 2019. godinu”, tvrdi Liješević.

Očekuju pojačan promet u narednim danima, a povoljna epidemiološka situacija predstavlja ključni faktor.

Liješević tvrdi da su cene usluga i smeštaja niže nego pre korone, a tu su i akcije za porodice.

“Može se slobodno reći da je letovanje na Budvanskoj rivijeri nikad pristupačnije”, kazala je Liješević.

Očekuju, ističe ona, i dobru postsezonu.

“Međutim, produžetak sezone zavisi od više faktora. Najprije, povoljna epidemiološka situacija kako u Crnoj Gori, tako i u okruženju predstavlja preduslov za odvijanje dobre turističke sezone, a time i postsezone”, kazala je Liješević.

KOMENTARIŠI