Hramu u Kostolcu vraćene Predićeve ikone

Hramu u Kostolcu vraćene Predićeve ikone

Posle restauracije poznata dela ponovo u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija.

Tri čuvene pokretne ikone Uroša Predića, posle dve godine restauracije, ovih dana vraćene su hramu u Kostolcu. Ove ikone su Crkvi Svetog velikomučenika Georgija, u vreme izgradnje, poklonili industrijalci Đorđe Vajfert i upravnici Rudnika uglja “Kostolac” Ferdinand Gramberg i Šarl Marešal. Slike velikog formata, rađene tehnikom ulje na platnu, naslikane su i poklonjene zadužbini brodarskog kapetana i brodovlasnika Dragutina V. Todića ubrzo po osvećenju hrama 1925. godine.

Restauracija je obavljena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

– Ikone su decenijama bile izložene negativnom uticaju nestabilne temperature i vlage u crkvi, kao i nepovoljnom delovanju visoke koncentracije nečistoće u vazduhu, koja dopire sa obližnjeg pepelišta Termoelektrane “Kostolac”. Sve to je dovelo do brojnih oštećenja – kazao je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo Dejan Radovanović.

Kako ikone pripadaju nepokretnom kulturnom dobru crkve u Starom Kostolcu, realizaciju projekta pratile su nadležne stručne službe Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo i Republičkog zavoda. Saglasnost i blagoslov za restauraciju dali su Eparhija braničevska i vladika Ignjatije.

PODRŠKA EPS

Konzervaciju i restauraciju izvela je slikar konzervator Sandra Jakovljević, uz nadzor vodećih stručnjaka za restauraciju slika Uroša Predića. Projekat je realizovan zahvaljujući javno-privatnom partnerstvu, odnosno inicijativi slikarke iz Kostolca Snežane Milošević i podršci “Elektroprivrede Srbije”.

KOMENTARIŠI