PODELI
Foto: Urban City // B P.

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović i ministar odbrane Nebojša Stefanović saslušani su u Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a.

Kako saznaje Tanjug, Dijana Hrkalović je saslušavana šest sati, dok je Nebojša Stefanović iskaz davao skoro tri sata.

Oni su ispitani u okviru postupanja Sektora unutrašnje kontrole MUP-apo nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za prikupljanje informacija i obaveštenja radi odgovarajućih provera navoda bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović.

Sektor unutrašnje kontrole pozvao ih je da iznesu saznanja radi ocene eventualnog postojanja elemenata krivičnih dela iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, dok u pogledu eventualnog postojanja elemenata krivičnih dela protiv službene dužnosti “izvršenih od strane Hrkalović ili Stefanovića”, isključivu nadležnost ima Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva, Sektor unutrašnje kontrole će prikupiti i druge informacije, obaviti potrebne razgovore i pribaviti obaveštenja koja su potrebna u cilju utvrđivanja ima li elemenata nekog krivičnog dela koje je iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Mediji su preneli da nakon saslušanja Hrkalovićeva nije davala izjave, a da se Stefanović kratko obratio novinarima.

On je rekao da misli da je mogao bar donekle da pomogne “u smislu svih svojih saznanja” i izrazio uverenje da su neki detalji “dodatno rasvetljeni”.

“Naravno, to je dalje u rukama tužilaštva, i tužilaštvo će i u ovom i u svim drugim procesima voditi računa. Ja verujem da će rasvetliti svaki od tih slučajeva i da ćemo doći do potpune istine. Imam potpuno poverenje u naše državne organe, imaju kapacitet i snagu da to urade”, naveo je Stefanović.

Više javno tužilaštvo: Date izjave podležu daljoj proveri

Dijana Hrkalović i Nebojša Stefanović dali su danas izjave u Sektoru unutrašnje kontrole (SUK) MUP-a u svojstvu građana.

Prema proceduri u ovim slučajevima oni svoje tvrdnje mogu da potkrepe tako što će SUK-u ili Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Beogradu dostaviti pisane dokaze za činjenice koje iznose i ukaati na lica koja bi kao svedoci mogla da potvrde njihove navode.

Takođe policija može, po službenoj dužnosti ili po nalogu Višeg javnog tužilaštva, da prikupi i obezbedi druge dokaze.

Kako je rečeno Tanjugu u VJT, nakon uzimanja izjava, prikupljanja i obezbeđivanja dokaza, SUK MUP-a dostaviće izveštaj VJT koje onda ceni da li ima osnova sumnje da je izvršeno krivično delo i da li se radi o krivičnom delu iz nadležnosti VJT ili Tužilaštva za organizovani kriminal, ili nema dokaza za tvrdnje koje su iznosili u medijima.

Inače, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje kojim je bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović nedavno ukinut kućni pritvor uz elektronski nadzor i naložio ponovno odlučivanje Specijalnog suda.

KOMENTARIŠI