PODELI

Skoro cela Srbija se, za svega nekoliko dana, digla na noge da pomogne dvojici radnika NIS. Zahvaljjući donorima, povređeni uspešno operisani. Podršku nudili i oni koji ih ne poznaju.

Srbija je ovih dana dobila petoricu heroja koji su spremni da daruju svoju kožu dvojici teško povređenih radnika NIS-a iz Kikinde. Jedan od njih je Jovan Mijatović (22), momak iz Banatskog Despotovca. On je donirao kožu kolegama koje i ne poznaje, Dejanu Jerinkiću (30) i Goranu Belančiću (34), koji su teško povređeni prošlog četvrtka u požaru, na naftnoj bušotini “Bramalj 3” u Bradarcu kod Požarevca. Jerinkić je zadobio opekotine drugog i trećeg stepena na 60 odsto tela, a Belančić ima isti stepen oštećenja na 45 odsto kože, pišu Novosti.

U utorak su operisani davaoci Jovan Mijatović i Sava Zorić iz Kikinde i njihova koža je bila melem na rane Dejana Jerinkića. A, u sredu je novu kožu dobio i Goran Belančić.

Posle operacije Jovan se dobro oseća i istog dana je bio spreman da razgovara s nama.

– Odlično se osećam, sve je dobro prošlo i ništa me ne boli. Mislio sam da ću imati veće bolove, ali je, zasada, hvala bogu, sve dobro. Nadam se da će i povređene kolege biti dobro i da će se dobro oporaviti. Malo je nezgodno jedino što moramo da ležimo na leđima i da se ne pomeramo. Odlučio sam da darujem kožu, jer sam radnik NIS-a oko dve godine i ovako nešto se moglo i meni dogoditi – kaže Jovan, za koga kod kuće brinu roditelji, ali još više brat blizanac Predrag, stariji od njega svega deset minuta.

Istog dana operisan je i drugi donor Sava Zorić iz Kikinde, koji nije zaposlen u naftnoj kompaniji, ali je njegova želja da pomogne povređenim sugrađanima velika “ko banatska ravnica”.

– Sava je u krevetu pored mog i dobro je. Trenutno spava. Jedino mu nedostaju cigarete, ali će se sada odvikavati od pušenja – našalio se hrabri Jovan Mijatović.

Zanimljivo je da su i njegov brat blizanac Predrag i njihov najstariji brat Marko (30) takođe želeli da budu davaoci kože, ali to, zasad, nije bilo potrebno.

– Niko od nas trojice ne poznaje povređene kolege. Možda smo se sretali s njima, ali ih lično ne poznajemo. Nadam se da će se oporaviti i da će biti dobro. Nas sva trojica radimo u NIS-u i znamo kako je naš posao rizičan. Svakome može da se desi ovo što se desilo njima – kaže Marko, najstariji od braće Mijatović.

Možda se davaoci kože za teško povređene radnike NIS-a iz Kikinde ne bi tako brzo javili da se od srca nije angažovao još jedan mladi čovek, Damir Komlenić, kum povređenog Dejana. On je preko društvenih mreža i medija upoznao javnost sa težinom povreda svojih kolega iz NIS-a i pozvao potencijalne donore da im pomognu. Javilo se čak 19 mogućih davalaca, a na kraju je odabrano pet najzdravijih i najpogodnijih za transplantaciju.

– Dejan Jerinkić je moj kum, krstio mi je sina, poznajemo se pola života, mnogo toga smo prošli zajedno i odlučio sam da mu pomognem kako znam i umem. Na sreću, nađeni su adekavtni davaoci. I ja sam hteo da dam kožu, ali nisam mogao – kaže Damir Komlenić, radnik NIS-a koji je pre nekoliko godine i sam doživeo povredu na poslu.

Damir je za naš list rekao da će, ako budu potrebne dodatne transplantacije kože, o čemu će ih lekari na vreme obavestiti, uputiti još jedan apel svim humanim ljudima.

Povređeni radnici leče se na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Beogradu, gde su dovezeni nakon požara. Treći povređeni radnik Miroslav Radujko (45) iz Kikinde je na kućnom lečenju.

POŽRTVOVANOST

Osim Jovana Mijatovića i Save Zorića, donori kože su i Đorđe Čičulić, Radovan Gavrančić i Stojan Mišković, sva trojica iz Kikinde. Samo je Jovan radnik NIS-a, dok su Čičulić i Mišković nezaposleni.

– Više bi me bolelo da ovo nisam uradio – izjavio je Stojan Mišković, koji se oporavlja na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Beogradu.

Za povređene Jerinkića i Belančića odabrano je pet donora, po dva za svakog i jedan kao rezerva.

Inače, transplantacija se obavlja tako što se koža donora presađuje na najkritičnije delove tela povređenih radnika.

PODRŠKA NIS

Damir Komlenić ističe da povređeni radnici, njihove kolege i prijatelji imaju svu pomoć i podršku NIS-a, na čemu su im neizmerno zahvalni. Inače, tačan uzrok požara na bušotini “Bramalj 3” u Bradarcu kod Požarevca zvanično još nije poznat.

ODAZVALO SE 3.500 LjUDI

Akciji pokrenutoj prošlog petka na inicijativu Damira Komlenića, za pomoć povređenim kolegama, za samo tri dana odazvalo se oko 3.500 ljudi. Za Dejana i Gorana bilo je neophodno obezbediti donore kože, ali i donore 0 i B pozitivne krvne grupe. Svi koji su hteli da pomognu, u ponedeljak, 24. septembra, u dva autobusa prevezeni su u Beograd. Krv je dalo oko 50 ljudi.

KOMENTARIŠI