PODELI

“To ti je moje selo, ko još takav vrt ima?

To nije selo, već belo stado sa voćnjacima.

Kroz selo reka hrli i nosi sličice kuća.

Mostić joj drveni grli obale pune pruća.“

Stihovima Dobrice Erića u interpretaciji učenika područnog odeljenja Osnovne škole “Ivo Lola Ribar“ Veliko Gradište u Biskuplju, u nedelju 23. septembra, počela je manifestacija “Povratak izvoru”.

Manifestacija je prvi put održana u slikovitom predelu guste šume, kraj izvora kristalno čiste vode koji je posvećen Trnovoj Petki, u narodu poznat i kao “Daščara”. Događaj je organizovalo Udruženje žena Biskuplje uz podršku opštine Veliko Gradište, Turističke organizacije i Kulturnog centra “Vlastimir Pavlović Carevac“.

Živopisnu pozornicu na brdašcu iznad svetog izvora, okružili su panoi sa izloženim ručnim radovima četiri udruženja žena susednih sela. Šarenilo rane jesni obojili su i različiti vezovi veštih ruku članica udruženja Topolovčanke iz Topolovnika, Ramskog cveta iz Rama i Zlatne ruke iz Đurakova. Na izloženim panoima dominirao je vez, koji je nekada smatran najvećim dostignućem u narodnoj umetnosti i kulturi Srbije. Šare koje su krasile izložbu poznate su u narodnoj tradiciji, a motivi su preuzimani iz prošlosti. Ručni radovi poznati su po tome što se prilikom njihove izrade daje lični pečat osobe koja izrađuje elemente, tako da su oni uvek autentični i inovativni.

Manifestaciju je otvorio zamenik predsednika opštine, Slađan Marković, nakon čega je usledio bogat kulturno umetnički program. Igrama iz Srbije i igrama Vlaha predstavili su se KUD-ovi “Stiški biseri” iz Majilovca i “Moj zavičaj” iz Topolovnika kao i Ansambl narodnih igara i pesama “Vlastimir Pavlović Carevac” iz Velikog Gradišta. Vesela melodija narodnih kola zagrejala je atmosferu. Igre i pesme koje su se našle na repertoaru, uzete su iz autentičnih predela Srbije, i na najbolji način predstavljaju i reflektuju duhovnost i veliko kulturno nasleđe naroda koji vekovima žive na ovim našim prostorima.

U toku programa uručene su zahvalnice opštini Veliko Gradište, Turističkoj organizaciji, Kulturnom centru “Vlastimir Pavlović Carevac“, i svim udruženjima koja su izlagala ručne radove. Stručni žiri u sastavu Slađan Marković, Violeta Perić i Kristina Zarvić, ocenjivao je izgled štandova, a na ovoj izložbi najuspešnije je bilo udruženje “Zlatna ruka” iz Đurakova.

Po završetku zabavnog programa, domaćice iz Biskuplja pripremile su svečani ručak za sve goste. Uz muziku, igru i pesmu, kako i dolikuje ovakvoj manifestaciji, zaključak je da je pobedilo prijateljstvo i srpsko gostoprimstvo, kao najjače kulturno nasleđe Srbije.

KOMENTARIŠI