U opštini Kučevo održana Vežba traganja i spasavanja punog kapaciteta SAREX 39-18

U opštini Kučevo održana Vežba traganja i spasavanja punog kapaciteta SAREX 39-18

Predivni predeli Đule i okoline u četvrtak su od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije iskorišćeni za održavanje vežbe traganja i spasavanja punog kapaciteta SAREX 39-18

Predivni predeli Đule i okoline u četvrtak su od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije iskorišćeni za održavanje vežbe traganja i spasavanja punog kapaciteta SAREX 39-18.

Učesnici vežbe, njih preko 200, bili su, sem iz Spasilačko-koordinacionog centra Sektora za traganje i spasavanje navedenog Direktorata još i iz Ministarstva odbrane i to iz 119 mešovito helikopterske eskadrile (Niš) i 714 protivoklopne helikopterske eskadrile (Lađevci) 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, Vojnomedicinske akademije (VMA) i 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade VS; iz MUP-a Helikopterska jedinica (HJ) + Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), Sektor za vanredne situacije – Odeljenje za vanredne situacije Kučevo, Policijska uprava Požarevac,Odeljenje tetra i radio komunikacije Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije i Vatrogasno spasilačka jedinica Kučevo sa VSJ Petrovac; iz Ministartsva zdravlja Klinički centar Srbije, Klinički centar Niš i Dom zdravlja Kučevo, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd, Gorska služba spasavanja, Crveni krst.

Cilj vežbe je bio da se proceni spremnost Spasilačko-koordinacionog centra i subjekata angažovanih u traganju za vazduhoplovima i spasavanju lica u civilnom vazduhoplovstvu. Vežbi su ispred lokalne samouprave prisustvovali predsednik opštine Novica Janošević, članovi Opštinskog veća Miloš Petrović i Ljubiša Vojić (zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo), direktorka Doma zdravlja dr Emina Perić.

Sama vežba imala je više segmenata, od lociranja vazduhoplova koji su doživeli nesreću, do spasavanja povređenih iz različitih situacija (padobranac zakačen na stablo, povređeni na zemlji, lica čiji se vazduhoplov pao na zemlji i zapalio se itd). Kako je to na kraju vežbe rekao Nikola Šarančić koordinator događaja na terenu, iako će obimna analiza tek uslediti, može se smatrati da je vežba uspela jer su ispunjeni svi zahtevi scenarija iste.

U svojoj izjavi, prvi čovek opštine Kučevo Novica Janošević je izneo impresije stepenom uspešnosti izvršavanjlja poverenih zadataka svih učesnika vežbe, i zadovoljstvo što je vežba izvršena na teritoriji naše opštine, koja je time dobila zvaničnu lokaciju za heliodrom.

KOMENTARIŠI