IMPRESIVNO! Najlepši zalazak sunca u Srbiji na vratima Braničevskog okruga!

IMPRESIVNO! Najlepši zalazak sunca u Srbiji na vratima Braničevskog okruga!

Da li ste se ikada zapitali šta se desi kada se spoje impozantna prirodna bogatstva, fascinantni pejzaži koji ostavljaju bez daha i zlatni sunčevi zraci? Evo odgovora!

Eh ti romantični zalasci sunca… Kako im odoleti? Ni ne pokušavajte! Samo se prepustite i uživajte u prelepim krajolicima srpske prirode okupane poslednjim zracima sunca…

Đerdapska klisura  je najduža i najveća klisura u Evropi. Ona formira deo granice između Rumunije i Srbije, pri čemu se severno nalazi Rumunija a južno Srbija. Rumunski, mađarski, slovački, turski, nemački i bugarski naziv ima značenje železna vrata, dok je klisura u Srbiji poznata kao Đerdap. Na rumunskoj strani se nalazi nacionalni park Železna vrata (rum. Parcul Natural Porţile de Fier), a sa srpske nacionalni park Đerdap.

Đerdapska klisura predstavlja kompozitnu (čine ga naizmenično 4 kotline i 4 klisure), antescedentnu (usecanje korita je išlo paralelno sa tektonskim pomeranjima) dolinu i ona izgleda ovako:

  1. Golubačka klisura
  2. Ljupkovska kotlina
  3. Klisura Gospođin vir
  4. Donjomilanovačka kotlina
  5. Klisura Kazan
  6. Oršavska kotlina
  7. Sipska klisura
  8. Vlaško-pontijska nizija

U klisuri ima arheoloških nalaza i kulturno-istorijskih spomenika, kao što su naselje Lepenski Vir, Golubački grad, ostaci Trajanovog mosta, Trajanove table, kao i razni očuvani primeri narodne slovenske arhitekture.

Nakon izgradnje hidroelektrane Đerdap, došlo je do podizanja nivoa vode i tako je nastalo akumulaciono Đerdapsko jezero.

 

 

KOMENTARIŠI