Informisanost učenika srednjih škola o Evropskoj uniji

Informisanost učenika srednjih škola o Evropskoj uniji

Zastava EU

Razlozi za ovo istraživanje leže u prethodno objavljenim studijama gde ima indicija da među učenicima srednjih škola vlada priličan nivo evro-skepticizma i neinformisanosti o Evropskoj uniji i evropskim integracijama Srbije.

Primećen je i nedostatak bilo kakve edukacije o Evropskoj uniji u srednjim školama, te je glavni izvor informisanja učenika o EU nepoznat. Istraživanje koje smo sproveli podrazumeva srednje škole na teritoriji Požarevca.

Učenici se najčešće informišu o EU preko medija. Gotovo tri četvrtine učenika ocenilo je svoje znanje ocenama 2 ili 3 (na skali od 1 do 5). Trećina učenika želi da zna više o EU, dok 24% ne želi da se informiše o EU. Najpoželjniji način informisanja o EU je preko televizije i interneta.

Preko 72% učenika zna gde se nalazi glavno sedište EU (Brisel), koja se zemlja poslednja priključila EU (Hrvatska) i koliko ima ukupno država članica (28). Međutim, 42% učenika ne zna da Srbija ima Kancelariju za evropske integracije. Znanje o institucijama EU je prilično loše, pa čak 56% učenika smatra da je Savet Evrope telo Evropske unije, dok 33% njih smatra da je Međunarodni sud u Hagu organ EU. Da je Švajcarska članica EU reklo je 21% učenika, dok je 17% reklo isto za Norvešku.

Kada bi se danas održavao referendum o pristupanju Srbije EU, čak 35% učenika bilo bi protiv, dok bi 29% zaokružilo „za“. Iznenađuje veliki procenat neopredeljenih učenika (32%).

Glavne asocijacija na EU među srednjoškolcima su, međutim, uglavnom pozitivne:  sloboda putovanja (15.9%), snažniji glas u svetu (9.5%), dobra privreda (9.1%). Negativne asocijacije su manje zastupljene: gubitak kulturnog identiteta (14.1%) i rast nezaposlenosti (5.2%).

Zaključak

Informisanost učenika o EU je na niskom nivou, međutim postoji prostor za napredak. Učenici su zainteresovani da iskažu svoj stav i da se aktivnije uključe u procese odlučivanja, ali i da se više informišu. Učenici pretežno negativno gledaju na Evropsku uniju iako su im glavne asocijacije na EU pozitivne. Bitno je pojačati rad na obrazovanju o EU i u srednjim školama i na vannastavnom planu.

Ovaj tekst objavljen je osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “Požarevačke škole spremne za budućnost”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI