Instagram testira koliko nam je važno da se vidi broj lajkova

Instagram testira koliko nam je važno da se vidi broj lajkova

Foto: Instagram

Ako postoje oni kojima smeta da se vidi koliko je korisnika oduševljeno njihovom objavom na „Instagramu“, sada je vreme da to kažu. Preciznije, da odaberu opciju koja skriva broj lajkova ispod objave. U pitanju je testiranje za koje se ne zna koliko će trajati, ali je poznato da bi uskoro moglo da pogodi i korisnike „Fejsbuka“.

Kompanija koja je deo tehnološkog konglomerata Marka Zakerberga najavila je „mali globalni test“ koji će korisnicima predstaviti tri opcije kada je u pitanju broj lajkova: opciju da ne vide broj lakova na svim objavama, zatim da isključe broj lakova za sopstvene objave ili da zadrže originalnu verziju u kojoj se svuda vide lajkovi.

Navodi se i da se „radi na sličnom iskustvu“ i za korisnike Fejsbuka, ali bez dodatnog obrazloženja kako bi to moglo izgledati.

Ovo se nadovezuje na inicijalnu proveru Instagrama, u odabranim zemljama sveta, kako bi se korisnicima dopalo da niko ne vidi koliko lajkova ima.

Šta će „Fejsbuk“ testirati

Fejsbuk je takođe proveravao kako se njegovim korisnicima dopada skrivanje broja lajkova 2019. godine.

Osim što su lajkovi bili skriveni bilo je nemoguće saznati koliko pregleda imaju video-sadržaji podeljeni na ovoj društvenoj mreži.

Nije poznato da li bi se novi test primenjivao na sve te parametre ili samo na lajkove objava.

Novo testiranje na Fejsbuku još nije pokrenuto.

U tom slučaju korisnici nisu imali izbora da li će moći da vide broj lakova.

Predstavnici popularne društvene mreže tada su rekao korisnicima da želi da se ljudi „usredsrede na fotografije i video-zapise koje dele, a ne na to koliko imaju lajkova“.

Uticajni instagrameri su se u početku brinuli da bi ovo moglo da utiče na ugovore sa brendovima i kompanijama, jer ta vrsta reagovanje na njihove objave ne bi bila javna.

Međutim, korisnici su mogli privatno da vide brojeve lajkova objava i podele ih sa klijentima.

Ipak, pružanje prilagođenijeg iskustva kada su u pitanju lajkovi mogao bi biti pravi put za Instagram, jer na taj način se korisnicima koji su svesni koliko na njih utiče javno prikazivanje broja srca ispod objave i izbegnu to.

Istovremeno, funkcija bi praćenje broja lajkova omogućavala onima koji to žele da prate.

KOMENTARIŠI