Izlilo se između 25 i 30 hiljada litara goriva u Dunav, ko...

Izlilo se između 25 i 30 hiljada litara goriva u Dunav, ko je odgovoran

Foto: Urban City // B.P.

Kod naselja Čelarevo izlilo se između 25.000-30.000 litara goriva iz broda koji plovi sa bugarskom zastavom koji je usidren, rekli su iz Ministarstva zaštite životne sredine.

“Inspekcija zaštite životne sredine se stavila na raspolaganje svim službama, u pripravnosti je i spremna da reaguje zbog akcidenta koji se dogodio kod Čelareva”, rekli su iz Ministarstva za Tanjug.

Dodali su da su na teren po saznanju odmah izašli nadležna vodna inspekcija i predstavnici “Vodavojvodine”, zajedno sa predstavnikom sektora za vanredne situacije Bačke Palanke koji prate tok mrlje sa gorivom.

“Pomor ribe nije detektovan. Tužilaštvo je naložilo uzorkovanje vode”, rekli su iz Ministarstva.

Rukovodilac službe za zaštitu voda “Vode Vojvodine” Jovan Vignjević rekao je da se prema izveštaju kapetana broda koji plovi pod bugarskom zastavom u Dunav kod Čelareva izlilo 35 hiljada litara pogonske nafte, oko 01.00.

“Mi smo trenutno na tom brodu, to je lokalitet Dunava kod Čelareva. Mi kao “Vode Vojvodine” zajedno sa vodnom inspekcijom, akreditovanim laboratorijama za zaštitu životne sredine, službama policije i sektorom za vanredne situacije smo izašli na teren”, rekao je Vignjević.

Kako je naglasio, nafta se izlivala po površini Dunava, u njegovom plovnom delu.

Iz Ministarstva poljoprivrede su saopštili da je utvrđena pogodna lokacija na kojoj je moguće postavljanje zaštitne plivajuće brane kako bi se uhvatila naftna mrlja.

“Po postavljanju zaštitne plivajuće zavese uhvaćena naftna mrlja se odvaja od vodene faze, skladišti i zbrinjava”, ističe se u saopštenju Ministarstva.

KOMENTARIŠI