Izložba “Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga” u...

Izložba “Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga” u Klubu Garde Vojske Srbije u Beogradu

Izložba gostuje u Klubu Garde Vojske Srbije u Beogradu do sredine aprila 2018. godine

Izložba “Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga”, Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog arhiva Beograda, svečano je otvorena u Klubu Garde Vojske Srbije u Beogradu, u prisustvu visokih vojnih zvanica na čelu sa komandantom Garde Vojske Srbije general-majorom Milomirom Todorovićem.

Foto: Grad Požarevac

Na svečanosti otvaranja izložbe auditorijumu se obratila dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe.

Izložbu je otvorio komandant Garde Vojske Srbije general-major Milomir Todorović, koji je, između ostalog, podvukao značaj ovog arhivskog projekta, ujedno predajući knjigu “Za kraljeve gardiste” iz 1921. godine, Istorijskom arhivu Požarevac, u znak sećanja na boravak u Gardi i uspešnu saradnju.

Foto: Grad Požarevac

Izloženo je 78 arhivskih dokumenata i fotografija na panoima-cirada, 17 eksponata u vitrinama, 4 makete knjiga pritvorenika Banjičkog logora na stalcima, monitor sa blokovima fotografija i faksimilima dokumenata pripadnika nemačkih i srpskih kvislinških predstavnika vlasti; fotografije spoljašnjeg izgleda logora i unutrašnjosti, sa snimcima hodnika, vrata soba i krvavog stepeništa; fotografije zatočenika sa područja Požarevca i Braničevskog okruga, fotografije asanacije terena (strelište u Jajincima) i fotografije ekshumacije, identifikacije i sahrane žrtava logora Banjica.

Foto: Grad Požarevac

Izložba gostuje u Klubu Garde Vojske Srbije u Beogradu do sredine aprila 2018. godine.

KOMENTARIŠI