Jafa kupila Banini, Bambi iz Požarevca odustao

Jafa kupila Banini, Bambi iz Požarevca odustao

Kompanija Jafa iz Crvenke danas je, na javnom nadmetanju u Kikindi, po početnoj ceni do 15 miliona evra, kupila Banini iz tog grada koji je u stečaju od aprila prošle godine.

Jafa je bila jedini učesnik nadmetanja, jer je jedina uplatila depozit od oko šest miliona evra, što je 20 odsto od procenjene vrednosti od 30 miliona evra.

 Od kupovine su odustali Industrija mesa Matijević iz Novog Sada i Industrija keksa Bambi iz Požarevca, koje su otkupile samo tendersku dokumentaciju. Najvažnija imovina Baninija su dva industrijska kompleksa sa proizvodnim pogonima, poslovni prostori, stan u Kikindi, poljoprivredno zemljište, motorna vozila. Oprema u jednom kompleksu ima tri linije – slani program, štapići i vafl, a u drugom je podeljena u pet linija.

– Odluka da kupimo „Banini“ nije bila laka, jer je početna cena visoka. Da je niža, bilo bi više kupaca. „Banini“ je velikim problemima, u stečaju je jer i ima više od 40 miliona evra duga bankama i više od 10 miliona evra duga dobavljačima. Uprkos tome, strateška odluka Jafe bila je da našem vlasniku „Kappa star group“ predložimo ovu akviziciju, jer verujemo u zajednički potencijal proizvoda Jafe i Baninija.  Pred nama je veliki posao, planiramo da podignemo proizvodnju u Kikindi. Ovde ćemo proizvoditi isti asortiman koji je Banini do sada imao. Verujemo u potencijal Baninija – rekao je nakon aukcije Bojan Knežević, generalni direktor kompanije Jafa.

Kako je Knežević poručio, oko 500 radnika Baninija ne treba da brine za svoja radna mesta, jer im „fabrika bez radnika ništa ne znači“. Jafa je deo Kappa star group koja ima ukupno pet kompanija u kojima radi 2.000 radnika.

Budući da je stečajni upravnik oglasio i prodaju imovine Banini trejda po početnoj ceni od 126,2 miliona dinara, Bojan Knežević je rekao da Jafa neće učestvovati na javnom nadmetanju koje će biti održano 21. aprila.

Prodajom imovine, stečaj Baninija nije završen, jer ponuđač treba da uplati kompletnu prodajnu sumu od 15 miliona evra.

KOMENTARIŠI