Jasno i glasno: Neuslovan prostor za radnike Vodovoda postao uslovan za radnike...

Jasno i glasno: Neuslovan prostor za radnike Vodovoda postao uslovan za radnike PIO Fonda

Foto: Urban City // B.P.

Saopštenje Pokreta “Jasno i glasno”, kako se navodi, o okolnostima spornih zakupa koje su Grad Požarevac i Republika Srbija zaključili sa požarevačkim preduzetnicima neracionalnim trošenjem javnih sredstava u nastavku prenosimo u celosti.

“Stari akteri nove afere, ili kako je neuslovan prostor za radnike Vodovoda postao uslovan za radnike PIO Fonda, zašto se ponovo žurilo sa zakupom prostora i kakva je sudbina ugovora o zakupu Vodovoda.

Tragom tri vesti, prve, da se  prostorije RF PIO privremeno sele na drugu lokaciju, ulicu Lole Ribara 2 zbog rekonstrukcije starog objekta, druge,  tender za nabavku radova za datu rekonstrukciju obustavljen i treće,  da je Grad kupio prostor „Komercijalne banke“ gde će preseliti neka svoja javna preduzeća, Pokret Jasno i glasno sagledao je činjenice koje su mu na raspolaganju i utvrdio korelacije  između ovih tema.

Najpre, sporna je lokacija na koju se preselio RF PIO , a za koju postoji osnovana sumnja prema dokumentaciji kojom raspolažemo, da je bila ponuđena u postupku zakupa  JKP Vodovod i kanalizacija, zbog navodne hitnosti preseljenja. Tada je preduzetnik SZR Joca Gorionik Milutinović Jovica ponudio prostor u ulici Lole Ribara 2 za zakupninu na desetogodišnjem nivou od 72.000.000 dinara bez PDV, dok je NN lice (kasnije se utvrđuje da je reč o Marku Nikoliću, javnom izvršitelju) ponudilo prostor u ulici dr Voje Dulića 4, za zakupninu na desetogodišnjem nivou od 154.463.760 dinara bez PDV. Izbor mnogo nepovoljnijeg zakupa izabrana komisija Vodovoda obrazložila je tvrdnjom da je objekat u lošem stanju, da nema rashladni sistem, protivpožarni sistem i drugo. Uprkos tom „lošem stanju“ kako je utvrdila data komisija, godinu i po dana potom, isti prostor nije neuslovan za radnike RF PIO koji se takođe po hitnom postupku i pre nego što je javna nabavka rekonstrukcije održana na snazi, sele u pomenuti prostor. Postavlja se pitanje pod kojim uslovima je ugovor sa PIO Fondom zaključen , kao i koliko će obaranje tendera za rekonstrukciju starog prostora RF PIO Filijala Požarevac uticati na produženje roka u kome će RF PIO plaćati zakup Joci Gorioniku.

Takođe, prema objavi požarevačkog gradonačelnika, Grad je kupio prostor „Komercijalne banke“ po procenjenoj vrednosti od 71.760.500 dinara i tamo će preseliti neka javna preduzeća. Šta to konrektno znači? Najpre, Grad je ovaj veliki prostor od 1306 metara kvadratnih kupio po ceni koja je niža od desetogodišnjeg zakupa koji je nudio Joca Gorionik Vodovodu i više od duplo niža od zakupnine koju se Vodovod obavezao da plati za zakup prostora u Voje Dulića 4. Potom, ukoliko ovo znači da će se na navedenu lokaciju preseliti i JKP Vodovod i kanalizacija, to neće ostati bez obaveze da naknadi štetu svom zakupodavcu, zbog raskida ugovora pre roka, a prema slovu samog ugovora. Prema slovu samog ugovora koji nam je stavio na raspolaganje sam Vodovod, ukoliko se zakup raskine u prve četiri godine, dužnost je zakupca da plati iznose zakupnina za sve četiri prve godine a zaključno sa 5.5.2024. godine. Dakle, sem što je već platio gotovo 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, u slučaju selidbe će morati da plati još toliko, a da taj prostor ne koristi i da ga pritom ponovo vraća zakupodavcu na ponovno slobodno  raspolaganje.

Imajući u vidu da su procenjeni radovi rekonstrukcije sedišta RF PIO Filijale Požarevac veći od cene po kojoj je kupljen prostor “Komercijalne banke” za oko 20 miliona, imajući u vidu da su kumulativne cene zakupa na koje se obavezuju naša javna preduzeća veće od cena za kupovinu objekata, postavlja se pitanje da li naši upravljači imaju loše finansijske savetnike, ili je reč o sistematskom i neprekidnom neracionalnom trošenju ili pljački javnih prihoda?

Iako Pokret Jasno i glasno smatra pohvalnim što je Grad razmatrio preseljenje javnih preduzeća na novu lokaciju i uprkos tome što bismo preseljenje JKP Vodovod i kanalizacija smatrali prećutnim priznanjem svih teza koje je Pokret Jasno i glasno izneo tokom 2019. godine u pogledu višemilionskog zakupa i njegove štetnosti, te našom diskretnom pobedom, ne izostaje  gorak ukus zbog pretpostavljenog nastavka neracionalnog trošenja javnih sredstava”, zaključuje se u saopštenju Pokreta “Jasno i glasno”.

KOMENTARIŠI