JEPURIJADA: 30 ekipa krčkalo zečji gulaš, a ovaj je bio najbolji!

JEPURIJADA: 30 ekipa krčkalo zečji gulaš, a ovaj je bio najbolji!

U Topolovniku kod Velikog Gradišta, u subotu 25. novembra, sedamnaesti put po redu održana je manifestacija Jepurijada, takmičenje u kuvanju zečjeg gulaša, u organizaciji lovačke sekcije Topolovnik i podršku MZ Topolovnik, opštine Veliko Gradište, Kulturnog centra “Vlastimir Pavlović Carevac” i Turističke organizacije opštine Veliko Gradište

Ove godine takmičio se rekordan broj od 30 ekipa. Među vrsnim kulinarima iz zemlje i inostranstva našli su se i gosti iz Banje Herkulane i Radimne iz Rumunije, Golupca, Malog Crnića, Svilajnca, Kostolca, Crne Trave…

Mnogobrojni meštani sela i posetioci manifestacije uživali su u dobrom druženju i iščekivanju proglašenja pobednika. Za sve učesnike i goste u dva kazana je kuvan i srneći gulaš sa oko 300 porcija. Udruženja iz sela Topolovnik uredili su svoje štandove ispred kotlića u etno stilu.

Na otvaranju su govorili predsednik Mesne zajednice Topolovnik, Mirko Strejkić, i predsednik Lovačkog udruženja Topolovnik, Dragiša Perić. Na otvaranju se obratio i Ilija Elezović, predsednik Lovačkog saveza Kosova i Metohije, a ovom prilikom on je uručio prigodan poklon predsedniku Lovačkog udruženja “Golub“.

Žiri, sastavljen od eminentnih poznavaoca gastronomskih specijaliteta, u sastavu Mirko Simić profesor kulinarstva, ugostitelj Drakče Jović, kuvari Goran Janković i Ljiljana Stevanović i meštanin sela Momčilo Golubović, probao je 30 različitih gulaša i ocenjivao boju, gustinu, zaljućenost, izgled i ukus ovog specijaliteta.

Predsednik Lovačkog udruženja “Golub“ i zamenik predsednika opštine, Slađan Marković, dodelio je nagrade pobednicima u kuvanju gulaša. Tri pobednička specijaliteta skuvali su domaćini. Ovogodišnju titulu najboljeg poneo je Ivan Tanasković iz Topolovnika, drugo mesto pripalo je Milovanović Dejanu iz Topolovnika, a treće mesto osvojilo je Udruženje žena “Topolovčanke”. Organizatori su dodelili zahvalnice suorganizatorima i prijateljima manifestacije.

Po završetku takmičarskog dela, organizovan je bogat kulturno-umetnički program. ANIP “Vlastimir Pavlović Carevac“ predstavio se različitim koreografijama koje su izveli članovi pripremne folklorne grupe. Narodnim igrama i pesmama predstavio se i KUD “Stiški biseri” iz Majlovca, kao i novoosnovani KUD iz Topolovnika. Folklor je oduševilo posetioce u prepunom domu kulture.

Gastronomska manifestacija Jepurijada nalazi se na godišnjem kalendaru događaja i sastavni je deo turističke ponude opštine Veliko Gradište.

KOMENTARIŠI