Još brže do mora, Crna Gora dobija još 22 kilometra auto-puta

Još brže do mora, Crna Gora dobija još 22 kilometra auto-puta

Auto-put kroz CG, Mateševo-Smokovac, Foto: Urban City / B.P.

Crna Gora produžava auto-put za dodatna 22 kilometra nakon što je prošle godine u rad pušteno 40 kilometara koji su značajno olakšali put do mora.

Foto: Urban City / B.P.

Sada se uveliko i razmišlja i radi na novoj deonici. Do kraja godine očekuje se novo idejno rešenje i glavni projekat za drugu deonicu auto-puta od Mataševa do Andrijevice, a sredstva za finansiranje već su obezbeđena.

Admir Šahmanović, državni sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore, izjavio je da su u toku preliminarni pregovori za izgradnju druge deonice auto-puta Bar-Boljare, prenosi Blic.

Most Moračica, avgust 2021 // Foto: Urban City // B.P.

“Obezbedili smo grant od šest miliona evra za studiju održivosti za ceo auto-put i pripremu projektne i tenderske dokumentacije. Studija bi trebalo da pokaže koja će deonica biti rađena sledeća. Za sada pregovaramo o 22 kilometra auto-puta koji će koštati oko 500 miliona evra. Ušli smo u pregovore sa Evropskom komisijom i kao rezultat imamo odobren grant od 40 odsto, 200 miliona besplatnih sredstava. Ostao bi bilo kreditno zaduženje i to sa kamatom od jedan odsto”, rekao je Šahmanović.

Foto: Urban City / B.P.

Dušan Golović, predsednik Odbora direktora Monteputa izjavio je takođe da do kraja godine očekuje završno idejno rešenje i glavni projekat za drugu deonicu auto-puta.

Golović je kazao da je prvom deonicom auto-puta Bar-Boljare “Priceza Ksenija” od početka naplate putarine do kraja 2022. godine prošlo više od 1,1 milion vozila i da je od putarine ostvaren prihod od 4,6 miliona evra, što je iznad plana.

AKO STE PROPUSTILI:

Urban City patrola: Požarevac-Zlatibor-Crna Gora /1. deo/

Urban City patrola do Budve

Urban City patrola: Požarevac-Zlatibor-Crna Gora /1. deo/

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI