Foto: Urban City // B.P.

Sinoć u 22 časa stupile su na snagu kovid propusnice. Prošetali smo gradom, sreli smo i inspektore.

Čini se da nikom do kraja nije jasno kako će sve izgledati u praksi, naročito od ponedeljka kada je predviđeno da se napišu prve novčane kazne za goste, kovid redare, vlasnike objekata.

U centru grada većina ugostitelja radila je potpuno normalno, kao da se ništa ne dešava. Gosti nisu poštovali mere, maske niko nije nosio, bilo je i muzike uživo. Neki su odlučili da rade samo prvu smenu, a bilo je kafića i restorana koji su radili do 22 časa.

U razgovoru sa pojedinim vlasnicima objekata saznali smo da će za sada mnogi od ponedeljka raditi do 22 časa i da ne žele da odvajaju ljude ni na koji način, pa ni na vakcinisane i nevakcinisane.

U jednom objektu prisustvovali smo i test proveri kovid propusnica, gde jedna naša sugrađanka čak nije ni znala da se ovih dana navršilo šest meseci od vakcinacije, tako da je njen kovid sertifikat bio nevažeći, što je stavlja u isti koš sa nevakcinisanima, osim ako ne primi buster dozu vakcine, čime biti “mirna” do sredine proleća.

Nevažeći kovid sertifikat, Foto: Urban City // B.P.

Saznali smo takođe da nisu ni svi inspektori vakcinisani, tako da i tu postoji problem posle 22 časa, jer bi u tom slučaju kovid redar mogao da zatraži inspektoru da pokaže kovid sertifikat. Kako smo nezvanično saznali, u obilazak terena biće inspektori koji imaju važeći kovid sertifikat, jednostavno biće im dodeljena popodnevna smena.

Urban City je takođe saznao da će na terenu po ugostiteljskom objektu biti rađeno pet nasumičnih provera gostiju. Na Fejsbuku se pojavila i reklama jedne laboratorije koja je ponudila da ispred jednog kluba za 600 dinara izdaje validne antigenske testove koji važe 48 sati, tako da ste praktično u tom slučaju “obezbeđeni” za vikend.

Podsećamo da za ulazak u restorane u kojima se služe hrana i piće posle 22 sata, novi dokument može da se nosi u papirnom formatu ili u telefonu, i oba načina će biti prihvatljiva. Ukoliko se osoba naknadno vakciniše ili testira, nema potrebe da ponovo vadi dokument, jer će se sve promene očitati preko njegovog QR koda.

Oni koji se ogluše o nova pravila čekaju kazne – 300.000 za pravno lice, 150.000 za preduzetnika, a za odgovorno lice u objektu 50.000 dinara.

Kovid redar koji ne bude radio svoj posao moraće da plati 30.000 dinara, a gost bez kovid sertifikata, posle 22 sata – 5.000 dinara.

Oni koji kafiće i restorane napuštaju pre 22 sata ne moraju da imaju kovid-propusnicu, koja je obavezna za one koji će u takvim prostorima boraviti duže ili sve do fajronta, u jedan sat posle ponoći.

Za sve kazne važi da možete platiti polovinu iznosa u roku od 8 dana.

1 KOMENTAR

  1. Sta se desava posle 22h sa konobarom, tj zaposlenima u kaficu, restoranu… koji nema vazecu potvrdu (nije vakcinisan ili isteklo vise od 6m)? Znaci li to da vlasnik ne sme da ih angazuje posle 22h?

KOMENTARIŠI