Foto: Pixabay // ilustracija

Mnoge male i velike kompanije, ali i pojedinci se pitaju koji je najbolji način na koji mogu da plasiraju svoj proizvod.

Tradicionalne prodavnice i dalje su jedno od omiljenih mesta za kupovinu, pre svega zbog doživljaja koji kupac ima prilikom kupovine, ali i zbog direktnog kontakta između kupca i prodavca. Ipak u međuvremenu i sa velikim promenama koje nam je donela prethodna godina, kupovina na internetu porasla je više nego ikada pre, a mnogi preduzetnici su odlučili da se oprobaju u prodaji u online prodavnicama. Za izradu online prodavnice potrebno je imati plan i napraviti jasnu strategiju. Da bismo odgovorili na pitanje zašto je online prodavnica važna za vaše poslovanje preporučujemo da pročitate tekst, a u nastavku vam donosimo još nekoliko konkretnih preporuka, koje savetujemo da uzmete u obzir pre početka izrade internet prodavnice.

 1. Biznis plan

Biznis plan je dokument koji može da sadrži između 5 i 30 stranica i kojim je obuhvaćen plan za razvoj biznisa za narednih nekoliko godina (za 1, 3 ili 5). U okviru biznis plana potrebno je razmotriti koji je trenutni cilj prodaje, koji je željni cilj, šta je potrebno još uraditi kako bi se cilj dostigao i sl.

 1. Struktura online prodavnice

Nezavisno od asortimana proizvoda veoma je važna struktura online prodavnice i zato je potrebno napraviti je još pre samog početka. Čak iako na početku nemate veliki broj proizvoda i kategorija preporučuje se da promislite kako biste voleli da vam u budućnosti izgleda prodavnica, koji bi bili filteri i kakva navigacija. To je posebno važno za male preduzetnike koji se brzo razvijaju i lako dodaju nove kategorije, pa ukoliko na samom startu ne postoji jasan plan i struktura vremenom može doći do konfuzije, a kupci mogu da postanu zbunjeni i zbog nepreglednosti prodavnice potraže za sebe neku prodavnicu, koja je ne zaboraviti samo jedan klik dalje.

 1. SEO je obavezan

Jedna od važnih tačaka, koja se nažalost često zanemari je SEO optimizacija internet prodavnice. Ulaganja u SEO su važna pre svega jer u početku internet prodavnice uglavnom nemaju budžet za reklamiranje (npr. Google Ads), što znači da najveći broj potencijalnih kupaca dolazi na sajt preko pretraživača. Kako bi prodavnica bila vidljiva potrebno je da ima dobru seo optimizaciju. Više informacija o toj temi preporučujemo da pročitate na linku.

 1. Vrste plaćanja u online prodavnici

Veoma važno na početku je i odrediti način plaćanja za kupce. Svaka internet prodavnica ima različite ciljne grupe i svaka ciljna grupa ima svoj način plaćanja. Zato je idealno da pre izrade internet prodavnice analizirate detaljno svoju ciljnu grupu, kako biste odredili koji je to način plaćanja nije odgovarajući. Mogućnosti su raznolike: plaćanje karticom, pouzećem, Pay Pal i slično.

 1. Istražite tržište

Da li je teško započeti online poslovanje? Na ovo pitanje ne postoji jednostavan odgovor – zavisi na koje tržište želite da se pozicionirate. Pre otvaranja internet prodavnice predlažemo da razmislite o odgovorima na sledeća pitanja: kako se ovo tržište razvijalo u prošlosti, i kako bi to moglo da izgleda u budućnost? Koje su metode koje na tržištu već postoje kako bi se osvojio kupac? Koliki razvoj cene je očekivan? Odgovori vam u velikoj meri mogu olakšati pripremu i plasiranje.

 

 1. Investirajte u tekstove

Samo slike, imena proizvoda i cena nisu dovoljni za online prodavnicu. Što je bolji opis ili informacija o proizvodu to je veća verovatnoća da će se kupac zadržati na sajtu, a i da će se bolje pozicionirati na Googlu. Google registruje i ocenjuje pre svega tekstove – zato je jako važno da tekstovi nisu kopirani već autorski, jer u slučaju da Google prepozna kopiranje tuđih tekstova može zabraniti rad cele stranice. Razmislite u kom trenutku ćete uključiti nekoga ko će vam redovno pisati tekstove o vašim proizvodima i njihovoj upotrebi.

 1. Kupac je kralj

Ovo je najvažnije i zlatno pravilo prodaje. I kao što u maloprodajnom objektu kupac očekuje uslugu isto tako je očekuje i u online prodavnici, a to je tačka koja se najčešće zaboravlja. Velike kompanije koje su poznate po svojim online shopovima imaju razvijen sistem u građenju odnosa sa kupcem (pre i nakon kupovine), npr. kroz redovno odgovaranje na poruke i prisutnost. Kako biste stvorili odnos sa kupcem razmislite šta je to što vi možete i želite da ponudite: da li su to izvanredni proizvodi, cena ili usluga (npr. telefonski broj za kupce u slučaju pitanja ili chat u kojem mogu da postave svoja pitanja). Kupci umeju da cene i istovremenu da pokažu lojalnost prema online prodavnici u kojoj su bili zadovoljni.

Jeste li doneli odluku?

Ukoliko još niste sigurni ili se dvoumite oko otvaranja internet prodavnice preporučujemo da pročitate zašto je internet prodavnica najbolji izbor  za vas, a u nastavku vam donosimo pregled samo nekih od prednosti internet prodavnice:

 • Novac koji biste dali za iznajmljivanje prostora možete da uložite u marketing strategiju i promociju sajta
 • Kupac nije vezan za radno vreme, već može da kupuje ili poruči u vreme koje njemu odgovara
 • Investicija u otvaranje online prodavnice je prilično manja u odnosu na ono što za uloženi novac dobijate.
 • Sa internet prodavnicom dostupnost je mnogo veća nego što je to slučaj sa prodavnicom koja je vezana za mesto. Na ovaj način možete da stignete i do dalekih kupaca (u celoj zemlji)
 • Praćenje detaljne statistike uz pomoć analitike
 • I još mnogo toga…

Ukoliko želite da uštedite vreme i saznate još  informacijau vezi izradom internet prodavnice, internet strategije, seo sajtova i internet marketing preporučujemo da posetite sajt i pronađete savete koji su vam potrebni.

KOMENTARIŠI