Foto: Pixabay // ilustracija

Svima nam je poznato da se poslednjih godina povećava korišćenje digitalnih medija i sami smo u prethodnoj godini proveli mnogo online sati na sastancima, predstavama, u kupovini, vežbanju i sl. Istraživanja pokazuju da odrasli na internetu provode i do nekoliko sati dnevno.

Iako se ovaj podatak menja iz godine u godinu, definitivno se broj sati ne smanjuje, već upravo suprotno.Ovo je dobra vest za poslovanje – jer to znači da postoji velika mogućnost da se kompanije razvijaju i online,  i da se putem digitalnih kanala približe svojim kupcima. Za razvoj internet poslovanja ključna je digitalna marketing strategija, kao i digitalne usluge koje se koriste kao deo ove strategije.

Zašto vam je potrebna marketing strategija?

Kao što se brod na moru orijentiše prema svetlu koje dolazi iz svetionika, tako se i uspešne kompanije na internetu orijentišu pomoću dobre marketing strategije, koja im daje kurs i pravac kretanja. Cilj strategije je da sve aktivnosti vezane za prodaju proizvoda budu integrisane na jednom mestu, kako biste uštedeli vreme i novac, ali i kako biste uvek imali pregled svih korišćenih i planiranih usluga digitalnog marketinga. Postoje različite usluge digitalnog marketinga kao što su istraživanja tržišta, SEO optimizacija sajtova, plaćeni google oglasi, izrada sajtova i internet prodavnice. Za više informacija preporučujemo blog post na temu digitalnog marketinga.

Dva važna segmenata za razvoj internet poslovanja:

SEO optimizacija sajta:

Kao što smo već pomenuli internet poslovanje i reklamiranje je poslednjih godina, naročito meseci u velikoj ekspanziji. Kako biste obezbedili vidljivost na Googlu u vreme kada je konkurencija zaista velika, preporučujemo da obavezno koristite SEO optimizaciju sajta. Uz pomoć SEO optimizacije sajt postaje vidljiv za internet korisnike u Google pretrazi, pa se na taj način povećava broj poseta sajtu i broj potencijalnih kupaca vaših proizvoda. Kakva će biti strategija SEO optimizacije zavisi da li je sajt postojeći ili se radi potpuno od početka, a sama po sebi optimizacija može biti tehnička ili optimizacija sadržaja web stranice. Za razliku od SEO optimizacije sadržaja, kod kojih se optimizuju fotografije i tekstovi na sajtu, tehnička SEO optimizacija predstavlja podešavanja meta stranice, tagova, naslova, url adrese i sl. Detaljno pojašnjenje o SEO optimizaciji možete da pročitate na blogu.

Razvoj društvenih mreža

Jeste li razmišljali šta vam donosi razvoj društvenih mreža? Imamo jedan vrlo kratak odgovor: pažnju. Na svetu postoji preko 3,5 milijardi korisnika društvenih mreža koji dnevno provode na mrežama skoro 2 sata, kako bi se informisali, podelili neke sadržaje, nešto kupili ili se inspirisali nekim sadržajem. To znači da su društvene mreže ogromni potencijal za razvoj poslovanja. Pored toga poslednjih godina sve je veći broj i starijih, koji pored mlađih provode svoje vreme na društvenim mrežama. U nastavku nekoliko preporuka koje vam mogu pomoći da kreirate sadržaje na društvenim mrežama:

  1. Inspirišite publiku: probudite želju za proizvodom tako što ga nećete direktno reklamirati već ćete ga predstaviti u nekoj situaciji i probuditi želju za njim (koka kolu najčešće povezujemo sa porodičnim ručkom, zar ne?)
  2. Ostvarite kontakt: iako je krajnji cilj prodaja proizvoda, jako je važno da pratioci imaju kvalitetan i interesantan sadržaj na koji će reagovati. Posebno je važno da se ostvari interakcija i veza sa kupcima npr. da redovno odgovarate na pitanja, da se zahvalite, prihvatite kritiku i sl.
  3. Budite prisutni: kada ste prisutni možete da pratite komentare, potrebe i želje vaših kupaca, i na taj način dobijete važne impulse za dalji razvoj ili strategiju poslovanja.

Kao i kod drugih usluga i kod društvenih mreža je jako važno da plasirate sadržaj u pravo vreme, i sadržaj koji će biti koristan vašim pratiocima. Takođe je važno da u skladu sa biznisom i ciljnom grupom izaberete i odgovarajuću društvenu mrežu za sadržaje koje plasirate. Ukoliko je instagram vaš izbor dodatne informacije možete pronaći na sajtu.

Digitalni razvoj poslovanja nije jednostavan i zahteva puno vremena, posvećenosti i truda, ali je ujedno i velika mogućnost da doprete do većeg broja kupaca i plasirate svoj brend široj javnosti. Definišite akcione korake, napravite plan i krenite sa kreiranjem svog online poslovanja – ova godina kada je već sve digitalizovano je prava godina za to.

KOMENTARIŠI