Foto: Urban City

Danas se navršava 15 godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je umro od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

Ispred Socijalističke partije Srbije vence su položili funkcioneri Nikola Šainović, Milutin Mrkonjić i Snežana Paunović, kao i predstavnici Socijalističke omladine Srbije i rukovodstvo Go SPS Požarevac, saopštila je SPS.

Delegacija Srpske radikalne stranke (SRS), predvođena potpredsednikim Miljanom Damjanovićem,  položila je danas cveće na grob bivšeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića u Požarevcu.

“Srpski radikali poštuju sve što je Slobodan Milošević u zločinačkom Haškom tribunalu uradio za Srbiju i srpski narod i zauvek će pamtiti njegovu herojsku borbu”, saopštila je SRS.Delegacije je obišla grob Miloševića povodom “15 godina od njegovog ubistva”, navedeno je u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin ocenio je 11. marta da je bivši predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodan Milošević “svojim životom i smrću, zaslužio poštovanje Srbije i Srba ali i svih ljudi koji poštuju borce za slobodu”.

Vulin je povodom 15. godišnjice smrti bivšeg predsednika Srbije i predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) ocenio da će istorija “biti mnogo pravednija prema Slobodanu Miloševiću nego što su bili njegovi savremenici”.

“Nisu svi prijatelji Slobodana Miloševića bili ni njegovi prijatelji, ni prijatelji Srbije, ali svi neprijatelji Slobodana Miloševića su bili iskreni neprijatelji Srbije i to je bilo nepogrešivo, istorija će to potvrditi”, naveo je Vulin a preneo je Pokret socijalista.

Vulin je u vreme Miloševićevog režima bio portparol Jugoslovenske levice (JUL), koju je osnovala Miloševićeva supruga Mirjana Marković i koja je bila deo vladajuće koalicije.

Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, obišao je Miloševićev grob u Požarevcu.
Predsednik Gradskog odbora SPS-a u Vranju je položio cveće na grob i odao počast svom nekadašnjem partijskom šefu.
– Danas se navršava 15 godina od smrti Slobodana Miloševića, predsednika Socijalističke partije Srbije i predsednika Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, koji je ubijen u Haškom tribunalu. 
Večna Ti slava predsedniče – napisao je Antić na svojoj fejsbuk stranici.

Slobodan Milošević sahranjen je 15. marta 2006. godine, pod lipom u dvorištu porodične kuće. Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković položena je 20. aprila u zajedničku grobnicu pored supruga Slobodana Miloševića. Pre polaganja urne, pročitano je pismo ćerke Marije, koja je između ostalog navela da joj je mnogo žao što je odlučila da bude pokopana u Požarevcu, “ti i tata sami, gde ja i Marko nikada nećemo doći”.

Foto: Urban City

Desetogodišnja vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. godine pobedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SR Jugoslavije. Bio je neprikosnoveni lider vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS), dva puta predsednik Srbije, a potom predsednik SR Jugoslavije.

Haškom tribunalu je izručen 28. juna 2001. na osnovu Uredbe Vlade Srbije. Suđenje Miloševiću u Hagu je počelo 12. februara 2002. godine, a umro je četiri godine kasnije.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine. Sahrani nije prisustvovao niko od članova najuže porodice, koji u to vreme nisu bili u Srbiji, jer, kako su tvrdili, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbednost.

U Požarevcu je 23. maja prošle godine svečano otvorena “Slobina spomen soba” u čast Slobodana Miloševića.

Otvorena Slobina spomen soba u Požarevcu

5 KOMENTARA

  1. Mislili smo da posle Tita nema više života.Isto to nas je zadesilo i posle Slobe.Zaključak je da ko god dođe posle njega više života nema.

KOMENTARIŠI