Jutro u Budvi, avgust 2021, Foto: Urban City / B.P.

Turistički agenti tvrde da u organizovanom turizmu ne može doći do poskupljenja, jer su aranžmani ugovoreni već pre godinu dana.

Cene hrane i pića u kafićima i restoranima u Budvi već nakon praznika i tokom sezone biće skuplje od 10 do 30 odsto, najavljuju iz Udruženja ugostitelja Budve, gde kažu da će najviše poskupeti hrana, zbog toga što su drastično porasle cene osnovnih životnih namirnica, pošu Vijesti.

U Udruženju izdavalaca privatnog smeštaja kažu da većina neće podići cene apartmana, ali neki će morati zbog skuplje radne snage.

Da sada rezervišete smeštaj preko bukinga u nekom od hotela sa tri ili četiri zvezdice u Budvi, sedam noćenja za dve osobe početkom avgusta koštaće vas od 400, pa do skoro 3.000 evra, u zavisnosti od toga koji je hotel u pitanju, gde je smešten i šta je uključeno u ponudu.

Iako je za očekivati da kako vreme odmiče, naiđete na pojedinačno veće cene, turistički agenti kažu da u organizovanom turizmu ne može doći do poskupljenja, jer su aranžmani ugovoreni još pre godinu.

Budva, jun 2021, Foto: Urban City / I.P.

Privatni smeštaj ne bi trebalo da bude skuplji nego ranije, kažu u njihovom udruženju, pa će apartman za četiri osobe po danu, zavisno od lokacije, koštati između 40 i 130 eura.

Ipak, neki će podići cene upravo zato što će im trebati više novca za radnu snagu, koja se, kažu, ove godine teže nalazi.

A pojedini vlasnici apartmana će umesto poskupljenja korigovati ponudu.

Ali, i pre i nakon izleta mora se nešto popiti i pojesti. Ispijanje kafe ili nekog drugog napitka uz pogled na more, tokom ove sezone koštaće vas više nego prošle.

Iz Udruženja ugostitelja kažu da će u većini restorana i kafića poskupeti piće i hrana. Neki ugostitelji su, zbog naleta poskupljenja namirnica, korigovali cenovnike, a neki će tek.

U Turističkoj organizaciji Budve ipak veruju da će letnja sezona biti uspešna. Uspehu se nadaju i oni koji žive od turizma.

A, oni koji odmaraju, već sada, pre sezone, kuglu sladoleda na budvanskom šetalištu plaćaju jedan evro.

KOMENTARIŠI