Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata dovelo je do toga da se građani koji ne žele da poštuju mere okupljaju po kućama na privatnim proslavama.

Svako okupljanje više od pet osoba u zatvorenom prostoru, bilo da je privatna žurka illi slava u pitanju, kažnjava se sa 50.000 do 150.000 dinara, na osnovu izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su stupile na snagu prošlog petka.

Međutim, ukoliko se radi o zakupu stana, recimo, na dan, onda sankciju može snositi ili vlasnik ili organizator okupljanja.

Ova situacija može dodatne probleme da napravi onima koji izdaju stanove.

Ukoliko ne postoji ugovor o stanu, što znaju da budu česti slučajevi kod naših stanodavaca, odgovornost za okupljanje snosi vlasnik stana.

Prvi problem za takvog stanodavca je što nema ugovor i to se kažnjava od 500.000 do million i po dinara. Drugi prekršaj zbog koga mogu da budu kažnjeni je organizovanje okupljanja sa više od pet osoba u zatvorenom prostoru za šta je kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Ukoliko postoji ugovor o zakupu onda kaznu mora da plati organizator okupljanja i to od 50.000 do 150.000 dinara.

Ove prekršaje pored komunalne inspekcije ili komunalne milicije mogu da prijave i sami građani i to kontakt centru Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor putem onlajn formular ili pozivom na 011/6350-322.

Važno je da imaju snimak, fotografiju ili tonski zapis kao dokaz da bi se na taj način sprečile lažne prijave i zloupotrebe.

Mere Vlada Srbije koje su na snazi od utorka veče podrazumevaju da svi objekti uslužnih delatnosti, osim apoteka, benzinskih pumpi i restorana koji imaju dostavu, moraju da budu zatvoreni u 21 sat.

Ova mera je oročena na dve nedelje, odnosno do 1. decembra.

KOMENTARIŠI