Kon: Daleko smo od toga da treba da se opustimo i slavimo...

Kon: Daleko smo od toga da treba da se opustimo i slavimo predstojeće praznike

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se ne može reći da je epidemiološka situacija u Srbiji povoljna. Kon je gostujući na televiziji Prva rekao da, prema njegovom mišljenju, na sutrašnjem sastanku Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa neće biti popuštanja mera.

„Daleko smo od toga da treba da se opustimo i slavimo predstojeće praznike“, naveo je.

Na pitanje hoće li epidemiološke mere biti popuštene, Kon je izneo svoje lično mišljenje da mere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom neće biti popuštene i kratko rekao: „Sutra, ne“.

Kon je naveo da smatra da ne treba uvoditi nove mere, već da je potrebno poštovati one koje su na snazi i istakao da smo još daleko od toga da se potpuno opušteno slave predstojeći praznici.

On je ukazao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna jer su bolnice pune, a više od 200 pacijenata je na respiratoru.

Ukazao je da Srbija ima porast obuhvata vakcinacijom i pad novoobolelih, da je zaista u samom vrhu kada je reč o vakcinaciji, a to znači da se ubrzano povećava kolektivni imunitet.

Kon je naglasio da nije ista situacija u svim delovima Srbije i naveo da je u Beogradu stanje bolje, a da je u pojedinim delovima zemlje i dalje u porastu broj obolelih, navodeći kao primer Rašku oblast.

Na pitanje da li je realno da na leto Srbija stekne kolektivni imunitet, Kon je odgovorio da je to realno i da je to cilj.

Kon je, takođe, rekao da oboleli od autoimunih bolesti treba da se konsultuju sa lekarom o primanju vakcine protiv kovida-19.

KOMENTARIŠI