Foto: YouTube screenshot

U Srbiji je juče dijagnostikovan i virus gripa, svakog momenta se očekuje da se otkrije i novi soj korona virusa – omikron, a epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19, dr Predrag Kon kaže da je nezahvalno što nam u isto vreme dolaze oba virusa, a to je ono čega su se on i njegove kolege pribojavale.

Na sreću, grip u Evropi ne pokazuje svoj pravi potencijal. Dr Kon ne isključuje mogućnost da je omikron već prisutan kod nas, kaže da ćemo povećanje novozaraženih imati verovatno u drugoj polovini januara, kao i da će medicinski deo štaba opet tražiti da za novogodišnje praznike kovid propusnice važe 24 sata, mada je po tom pitanju skeptičan.

Napominje da će omikron biti masovno prisutan u populaciji i da ne postoji nijedan odgovor da kod nas ne bude kao u Londonu, a nada se da tako neće biti sa gripom, uz napomenu da su škole motor za prenošenje tog virusa.

S obzirom na to da je u nedelju Sveti Nikola, ljudima poručuje da slave porodično, i smatra da su građani već shvatili da tako treba.

KOMENTARIŠI