KOP DRMNO: Teški uslovi rada u letnjem periodu na visokoj TEMPERATURI I...

KOP DRMNO: Teški uslovi rada u letnjem periodu na visokoj TEMPERATURI I KOŠAVI

Zbog niskog vodostaja Dunava i loših hidrometeoroloških uslova, radnici na kopu Drmno bez predaha i u letnjem periodu.

Danas po jakoj košavi i visokoj temperaturi smo posetili radnike na kopu Drmno.

Direktor Površinskog kopa Drmno Zoran Stojićević nas je upoznao sa trenutnim stanjem na kopu Drmno rekavši

2kop d 01-U ovom trenutku na površinskom kopu Drmno rade četri jalovinska sistema i ugljeni sistem, u neprekidnom procesu proizvodnje. Deo kopa je u remontu, jedan jalovinski sistem i manji deo ugljenog sistema. Što se tiče vremenskih uslova kop Drmno je fabrika na otvorenom 365 dana radi 24 časova dnevno, tako da radi u svim vremenskim uslovima.

foto: Urban City
foto: Urban City

Veći deo radnika radi u zatvorenim prostorima tj. u klimatizovanim prostorijama a imamo uputstvo pri visokim temperaturama preko 36 stepeni  celzijusa da pravimo češće pauze u radu na otvorenom. Svaki bager je obezbeđen aparatima za vodu, cisterne redovno polivaju puteve

foto: Urban City
foto: Urban City

i snabdevaju radnike tehničkom vodom. Znači i pored potrebe za proizvodnjom u ovakvim trenutcima se najviše vodi briga o bezbednosti radnika. Ono što je značajno očekujemo nabavku kontejnera na prikolici gde bi radnici mogli da se odmaraju u ovom periodu velikih vrućina.”

foto: Urban City
foto: Urban City

Ivan Tašić direktor proizvodnje uglja u Ogranku Te-Ko Kostolac za Urban City Radio je istakao

– Trenutno je došlo do problema sa nivoima vode u našim rekama, tako da imamo problema u proizvodnji struje iz hidro kapaciteta, tako da je sada akcenat na termo sektor. Obično preko leta nivoi voda su na zadovoljavajućem nivou tako da u tom periodu rudari mogu malo  da odmore, ova sezona je jako nepovoljna zato što imamo jako nizak vodostaj reke Dunava koji je na istoriskom minimumu.

foto: Urban City
foto: Urban City

Mi se trudimo da ispunimo ono što nam je država zadala i da ispunimo sve zadatke. Što se tiče bilansnih količina uglja tu smo na 100,7 posto proizvodnje, sa jalovinom smo na 100 posto i u ovim teškim vremenskim uslovima.

foto: Urban City
foto: Urban City

Dosta su velike obaveze preko leta i preuzeli smo da snabdevamo ugljem termoelektranu Morava u Svilajncu, radi se o količinama preko 200.000 tona uglja, to je naša obaveza da im isporučimo do kraja godine.

foto: Urban City
foto: Urban City

Tako da se nadamo da ćemo i tim procesom nadomestiti nedostatak struje iz hidro potencijala.”

foto: Urban City
foto: Urban City

 

 

KOMENTARIŠI