Kostolčani po rezultatima u vrhu domaćeg i svetskog ribolova

Kostolčani po rezultatima u vrhu domaćeg i svetskog ribolova

Članovi kostolačkog Sportsko - ribolovnog društva „Dunavac“ ove sezone beleže odlične rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni u svim kategorijama.

Članovi kostolačkog Sportsko – ribolovnog društva „Dunavac“ ove sezone beleže odlične rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni u svim kategorijama. Tim povodom je u sali Skupštine Gradske opštine Kostolac održana konferencija za medije, kojoj su pored Ivana Savića – predsednika Gradske opštine Kostolac prisustvovali Bane Spasović – gradonačelnik Požarevca i Nenad Radović – predsednik Sportsko – ribolovnog društva „Dunavac“.

Na 10. Svetskom prvenstvu za hendikepirane i 19. Svetskom prvenstvu za veterane, koja su od 5. do 10. juna organizovana u Kanjiži, SRD „Dunavac“ je imao jednog predstavnika. U konkurenciji 48 ribolovaca sa hendikepom iz deset država Kostolčanin, Vladan Jocić, kaoreprezentativac Srbije takmičenje pojedinaca završio je na 23. mestu, istaknuto je na konferenciji.

Kako je rekao Nenad Radović, čak četiri članice „Dunavca“ predstavljaće žensku reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu u sportskom ribolovu, koje će se u avustu održati u Mađarskoj. Boje kostolačkog i srpskog ribolova će braniti Slavica DražićTamara Petrović,Sandra Ilić i Jelena Radović, koje su i na dosadašnjim takmičenjima najboljih svetskih ribolovaca ostvarivale dobre rezultate. Radović je takođe istakao da Kostolac ima potencijal da se 2020. godine kandiduje za organizaciju Svetskog prvenstva za žene u ribolovu, na kome se očekuje učešće od 18 do 20 nacionalnih timova. Ako bi se pre toga sredila infrastruktura i staza, koja bi bila sa druge strane plaže „Topoljar“, Kostolac bi imao realnu mogućnost da ugosti najbolje svetske takmičarke u sportskom ribolovu.

Predsednik  GO Kostolac, Ivan Savić, istakao je da su u saradnji sa gradom Požarevcem i ove godine obezbeđena značajna sredstva za funkcionisanje sportskih organizacija sa teritorije Gradske opštine Kostolac:

– SRD „Dunavac“ je u prvom delu godine uspešno iskoristio dobijena sredstva i ostvario značajne uspehe. Ovom prilikom bih pohvalio predsednika Nenada Radovića, ali i članove „Dunavca“ za ostvarene rezultate, kojima na najbolji način predstavljaju naš grad“, rekao je Savić.

 „Dunavac“ u 2017. proslavlja 69 godina postojanja i rada, a sledeća godina je jubilarna. Uprava ovog sportskog kolektiva u narednim godinama planira aktivnosti na daljem razvoju sportskog i rekreativnog, kao i takmičarskog ribolova, ali i organizaciju brojnih takmičenja.

Uspesi na domaćim takmičenjima

Prva dva kola državnog prvenstva, u uzrasnoj kategoriji od 10 do 14 godina, organizovana su u Kanjiži, a naredna dva u Kniću, na Gružanskom jezeru. „Dunavac“ je imao dva predstavnika, po jednog u ženskoj i muškoj konkurenciji. Kostolčanka Milica Maksić osvojila je drugo mesto i postala vicešampion Srbije. Ovim plasmanom stekla je status reprezentativke Srbije i sledeće godine će predstavljati klub, grad i državu u Italiji na Svetskom prvenstvu.  Pored nje u timu je bio i desetogodišnji Mladen Spasić, koji je zauzeo osmu poziciju i takođe stekao status državnog reprezentativca. Značajno je istaći da su kadeti kostolačkog  „Dunavca“ ove godine prvi u državi na osnovu ostvarenih rezultata. U kategoriji do 20 godina Marko Valjarević se plasirao na treće mesto, čime je izborio status reprezentativca.

Škola ribolova

Ribolovno društvo je u toku 2017. godine organizovalo i malu Školu ribolova, u čiji rad su bila uključena deca od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole „Jovan Cvijić“. Uspešno je sproveden kurs u dva izdvojena odeljenja – u Petki i Starom Kostolcu. Na taj način 38 polaznika steklo je diplomu i mogućnost da se ozbiljnije uključi u rad kluba. Na početku nove školske godine u planu je i sprovođenje kursa u izdvojenim odeljenjima u Klenovniku i Ostrovu, kao i u centralnoj školi u Kostolcu.

KOMENTARIŠI