Lazar Popović iz Požarevca obezbedio međunarodno finale u Splitu

Lazar Popović iz Požarevca obezbedio međunarodno finale u Splitu

U Petrovcu na Mlavi, u Banji Ždrelo počelo je Državno finale 10. sezone Dunav osiguranje Sportskih igara mladih.

Posle prvog takmičarskog dana već su poznati neki od putnika na Međunarodnu završnicu u Splitu. Prvi su na terene izašli atletičari, fudbaleri (2012. godište i mlađi) i učesnici turnira Lino između dve vatre.

Na turniru u malom fudbalu za dečake 2012. godište i mlađe trijumfovala je ekipa “Srećkovo jato” iz Niša. Oni su u finalu pobedili ekipu domaćina Petrovca na Mlavi. Bronzanim medaljama okitili su se dečaci iz ekipe “Pazar juniors” iz Novog Pazara. Tim Srbije u Splitu predstavljaće dečaci iz Niša.

Na turniru Lino između dve vatre bilo je najuzbudljivije, posebno u kategoriji 2012. i mlađi. Posle tri neizvesna seta, “Atomski mravi” iz Kuršumlije bili su bolji od ekipe “Mišići” iz Čačka i tako obezbedili plasman na Međunarodnu završnicu. Finale u kategoriji 2014. i mlađi, takođe su igrale ekipe iz Kuršumlije i Čačka, ali su ovoga puta bili bolji Čačani, tako da ekipa “Dragišinci” putuje u Split.

U discipline atletika-trka na 60 metara, tri prvoplasirana takmičara učestvovaće na Međunarodnoj završnici. Andrea Toljagić (Beograd), Fatima Dupljak (Novi Pazar), Đurđina Manjević (Čačak), Dragan Nikitović (Čačak), Ahmet Zukorljić (Novi Pazar), Vuk Srdić (Beograd), Višnja Mateić (Čačak), Lena Štetić (Ruma), Gala Galonja (Novi Sad), Nikola Miljković (Niš), Lazar Popović (Požarevac) i Luka Žugić (Kula), 12 je dečaka i devojčica koji će ove godine predstavljati Srbiju na Međunarodnoj završnici Igara.

Državno finale prati i psihološkinja Biljana Lajović, mentorka ovogodišnje kampanje u okviru Dunav osiguranje Sportskih igara mladih “Pružam ruku, ne podmećem nogu”, tako da su podeljene i nagrade za fer plej i to Nađi Borišev iz ekipe “Sovice” iz OŠ Jovan Popović iz Novog Sada, Iliji Marinoviću iz ekipe “Mišići” iz Čačka, kao i treneru ekipe “Mišići” Andriji Robajcu. Po završetku turnira Biljana Lajović je izjavila:
– Drago mi je što sam uz Simovce i nadam se da ću pomoći da takmičenja prođu u fer-pleju.

Tu sam, ne samo za decu, već i za odrasle. Imala sam priliku da razgovaram i sa roditeljima, baš smo razgovarali o navijanju i o tom poviku Uaaa… Pričali smo o tome kako uzvikivanje te rečenice zapravo ne znači da navijate ZA svoj tim, nego PROTIV onih drugih.

Važno je voditi računa o tome, jer zamislite sliku kad destoro odraslih ljudi uzvikuje Uaaa deci koja stoje ispred njih. Složili smo se da je jako važno da vodimo računa kakvu poruku svojim postupcima mi odrasli šaljemo našoj deci.

Ilija Marinović iz Čačka, takođe je nagrađen za fer-plej:
– Učitelj nas uvek savetuje kako treba da se ponašamo, da moramo da poštujemo protivnike, da ne smemo da se rugamo i vređamo i kad pobeđujemo i kad gubimo. I kod kuće mi tata često priča o tome koliko je važan fer-plej i da moram da naučim da gubim.

Ilija je sin bivšeg košarkaša i košarkaškog trenera Marka Marinovića Maline koji je ispratio turnir Lino između dve vatre i bio pravi primer kako roditelj treba da navija i podržava svoj dete.

Simovci su ovih dana u prilici da se druže i sa reprezentativcem Srbije u atletici Elzanom Bibićem koji se priprema za Svetsko prvenstvo u Budimpešti. Elzan im je bio podrška u sportsko-edukativnom kvizu, ali je rado odgovarao i na njihova pitanja vezana za atletiku.

Takmičenja u okviru Dunav osiguranje Sportskih igara mladih nastavljaju se turnirima u odbojci na pesku, rukometu i 3×3.

KOMENTARIŠI