Kompaniji Elios biće poverene usluge rekonstrukcije, racionalizacije i održavanja javnog osvetljenja u gradskom području opštine.

Do 2020. godine sve opštine obavezne su da zamene osvetljenje. Ekonomski moćnije opštine i gradovi mogu da obezbede LED osvetljenje, time uštede i dobiju kvalitetnu rasvetu. Međutim, najveći broj opština mora pribeći drugim rešenjima. Petrovac na Mlavi se odlučio za javno-privatno parnerstvo – kazao je Duško Nedinić, predsednik Opštine Petrovac.

Po dobijanju saglasnosti nadležne republičke komisije za JPP, raspisan je tender na kome je odabrano preduzeće Elios. Partnerstvo je “oročeno” na 15 godina, kada javna rasveta kompletno prelazi u vlasništvo opštine.

Opštinu Petrovac na Mlavi ovaj projekat ne košta ništa. Osim ušteda i zdrаvstvenog benefita, LED rasveta će doprineti i lepšem izgledu grada – rekao je Nedinić.

U prvih 12 godina raspodela dobiti je takva da će lokalna samouprava imati 14%, a Elios 86%. U naredne tri, odnos je obrnut u korist opštine.

Preduzeće Elios SRB osnovana je 2014, sa sedištem u Novom Sadu. Njihova osnovna delatnost je rekonstrukcija javne rasvete lokalnih samouprava korišćenjem LED svetiljki kroz ESCO (Energy Savings Company) model i javno-privatno partnerstvo. Njihova matična kompanija je Elios Innovatív Energetikai Zrt. Mađarska

KOMENTARIŠI