Rumunski bibliotekar pliva Dunavom za Ginisovu knjigu rekorda

Rumunski bibliotekar pliva Dunavom za Ginisovu knjigu rekorda

Rumun Avram Lancu, koji već 48 dana pliva Dunavom, stigao je na novosadski Štrand, pa Beograd a uskoro i Dunavom plivaće i kroz Braničevski okrug.

U ovu avanturu upustio se 20. juna kada je ušao u Dunav u podnožju Švarcvalda, a od tada je, plivajući prošao kroz Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku, sa željom da prepliva ceo njegov tok u dužini od 2.860 kilometara za 60 dana i uđe u Ginisovu knjigu rekorda.

“Rumunija je ušla u Evropsku uniju pre 10 godina i to je jedan od razloga zbog kog sam se odlučio na ovaj poduhvat, jer Dunav, koji prolazi kroz 10 zemalja i četiri prestonice, na neki način ujedinjuje čitavu Evropu”, rekao je Avram Janku i dodao da mu je drago što je u Novom Sadu odakle će plivajući “pravo” ići kući.

Kaže da se oseća dobro, da je u Nemačkoj i Austriji bilo veoma teško, da je nailazio na mnogobrojne izazove, ali veruje da može stići do cilja.

“U decembru sam počeo treninge kako bih bio spreman za ovaj poduhvat. Juče sam plivao 53 kilometra, a danas do Štranda 34 i moram reći da je Dunav u Srbiji mnogo prijatniji nego u Nemačkoj i Austriji, ali ne dozvoljavam da me vreme ometa, važno je da stignem do cilja”, istakao je Janku, koji je inače bibliotekar.

On je rekao da svojim poduhvatom želi da pošalje poruku da ograničenja koja ljudi postavljaju pred sebe mogu da se prevaziđu.

“Plivajući imam priliku da uživam u svim lepotama koje Dunav pruža i želim da skrenem pažnju da to trebamo da ga očuvamo. Drago mi je što sam danas ovde, Srbija i Rumunija i Novi Sad i Temišvar su partneri koje povezuje pre svega kulturna saradnja”, naveo je Janku i dodao da je sledeća stanica Beograd.

Pomoćnica otpravnika poslova rumunske ambasade Mihaela Osorio je izrazila zadovoljstvo zbog uspeha plivača i njegovih dosadašnjih preplivanih kilometara i naglasila da se nada da će uspeti u svojoj nameri da njegov rekord bude ubeležen u Ginisovoj knjizi rekorda.

Rumunski bibliotekar je poznat po tome jer je uspeo da prepliva kanal Lamanš, plivajući 18 sati bez prekidanja i prelazeći 62 kilometara.

 

KOMENTARIŠI