Sportsko udruženje koje je osnovala selektorka ženske košarkaške reprezentacije u prethodnih godinu dana napravilo je veliki iskorak u promociji ženske košarke, kako u Beogradu, tako i u Srbiji i uspelo je da aktivira blizu 400 devojčica da redovno treniraju košarku.

Projekat „Besplatne škole košarke za devojčice osnovnoškolskog uzrasta“ podržali su gradovi Beograd i Požarevac, opštine Stari grad, Savski venac, Palilula i Odžaci, kompanije Telekom Srbija, Roda i Sportvision, kao i sportski centri i osnovne škole u kojima se ovaj program sprovodi. Besplatni treninzi za devojčice trenutno se održavaju u Beogradu u osnovnim školama „Mihailo Petrović Alas“, „Kralj Petar I“ i „Milena Pavlović Barili“, kao i sportskim centrima „Milan Gale Muškatirović“, „Vizura sport“, „Majdan“ i „Vračar“, u Požarevcu u Gimnaziji i u Odžacima u osnovnoj školi „Branko Radičević“.

“Došla sam u Beograd kako bih se družila sa mojim košarkašicama. Želim da im se zahvalim što redovno dolaze na treninge, što imaju odlične ocene u školi i što se ponašaju primerno uvek i svuda, baš kao što ih mi u Pokretu učimo. Bez obzira na silne obaveze, kao što sam obećala, svaki slobodan trenutak ću posvetiti mojim malim košarkašicama, jer želim da im pružim zdravu sredinu za razvoj, a onim najtalentovanijim i najbolje uslove za napredak. Uradili smo mnogo u prethodnih godinu dana. Jedna prelepa ideja pretočena je u ozbiljan projekat, koji ne bi dostigao svoj potencijal da nije bilo podrške gradova, opština, škola i objekata u kojima se sprovodi ovaj program, Zavoda za sport, gde su naše košarkašice obavile besplatne lekarske preglede, kao i pomoći naših prijatelja iz Telekoma Srbije i Rode, a želim da naglasim da nam se od danas priključio i Sportvision, koji nam je za male košarkašice obezbedio opremu Champion, specijalno dizajniranu samo za Pokret. To je još jedna potvrda koliko ozbiljno radimo i koliko ljubavi i energije svi zajedno ulažemo u ovaj projekat”, rekla je Marina Maljković, koja je tom prilikom dodelila zlatne medalje pobednicama takmičenja u šutiranju, kao i plakete Goranu Vesiću ispred grada Beograda i predstavnicima kompanija Telekom Srbija, Roda i Sportvision.

Pokret za žensku košarku Marina Maljković drži redovne besplatne škole košarke u Beogradu, Požarevcu i Odžacima, a u januaru će sa radom krenuti i besplatna škola u Obrenovcu. Trenutno u školama trenira blizu 400 devojčica, a Marina Maljković je sa svojim saradnicima odredila cilj da do kraja 2017. godine u Pokretu bude i 1.000 malih košarkašica.

“Ovo je jedna izuzetno lepa i društveno korisna inicijativa. Moja ideja je da u Srbiji promovišem žensku košarku, da uključim što veći broj devojčica da se bavi sportom, a da za to njihovim roditeljima ne opteretim kućni budžet ni za dinar. Uz košarkaško znanje i fizičku aktivnost, trudimo se da devojčicama ukažemo na važnost obrazovanja, lepog ponašanja, međusobnog poštovanja, kako bi zbog onih pravih vrednosti bile cenjene u društvu. Ne postoji veće radosti za mene nego kada vidim sve ove devojčice kako svaki put dolaze i odlaze sa treninga nasmejane i vesele”, zaključila je Marina Maljković.

Pokret za žensku košarku Marina Maljković nastavlja sa radom posle novogodišnjih i božićnih praznika, a svi zainteresovani mogu se informisati o terminima i lokacijama treninga na Fejsbuk stranici „Pokret Marina Maljković“.

KOMENTARIŠI