Kompanija “MasterCard” je predstavila kreditnu karticu koja poseduje senzor za otisak prsta. Kartica je testirana u dva navrata u Južnoj Africi, nakon čega je puštena u upotrebu. Tehnologija funkcioniše na isti način kao i sistem plaćanja mobilnim telefonima, odnosno, korisnici moraju staviti prst na senzor prilikom plaćanja. Eksperti za sigurnost su rekli da korišćenje otiska prsta nije potpuno sigurno, ali da je to ipak „razumno“ korištenje biometrijske tehnologije.

 Šef za sigurnost “MasterCard”, Ajaj Bhala, je izjavio da bi ova tehnologija mogla da predstavlja dodatnu sigurnost i pogodnost, jer je „otisak prsta nešto što se ne može kopirati i uzeti“, prenosi Kliks.ba.

Međutim, senzori za otisak prsta ipak mogu biti kompromitovani. Karsten Nohl, šef Security Reseach Labs u Berlinu je za BBC rekao da je za zloupotrebu potrebno samo staklo ili nešto što je vlasnik kartice ranije dodirnuo. Doduše, dodao je i da je oprezno optimističan te da je ova tehnologija bolja od one koja je trenutno dostupna.

-U kombinaciji čipa i PIN-a, slabiji element je PIN. Korištenjem otiska prsta se taj element eliminiše – izjavio je Nohl.

Biometrijska verifikacija će se koristiti samo u prodavnicama, dok će online plaćanje i dalje zahtevati dodatne sigurnosne mere.

KOMENTARIŠI