Mediji da objektivno izveštavaju sa protesta

Mediji da objektivno izveštavaju sa protesta

Koalicija novinarskih udruženja zatražila je danas od novinara i medija, a posebno od javnih medijskih servisa, da o postizbornim protestima širom Srbije izveštavaju tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno, držeći se osnovnih standarda novinarske profesije i poštujući pravo javnosti da sazna istinu.

“Upozoravamo da pravo medija da imaju različite uredjivačke koncepte podrazumeva i obavezu novinara i urednika da prave jasnu razliku izmedju činjenica, komentara, pretpostavki i nagadjanja”, navodi se u saopštenju.

Ta koalicija podsetila je da javni medijski servisi imaju zakonsku obavezu da rade u javnom, a ne u interesu vlasti, kao što imaju i zakonsku obavezu da istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informišu gradjane, a ne da “falsifikuju stvarnost i ignorišu masovne proteste širom Srbije”.

“Koalicija ohrabruje novinare da se suprotstave uredničkim inicijativama koje nisu u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima i narušavaju ugled novinarske profesije. Na kraju, podsećamo kolege i da je autocenzura opasna mentalna manipulacija čije su posledice po profesiju i društvo dalekosežnije i opasnije od cenzure”, dodaje se.

Koaliciju novinarskih udruženja čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

KOMENTARIŠI