Međunarodna za Grčku nije obavezna, ali…

Međunarodna za Grčku nije obavezna, ali…

Turisti koji iz Srbije putuju u Grčku automobilom nisu u obavezi da poseduju međunarodnu vozačku dozvolu, ali zbog toga mogu biti uskraćeni za određene usluge.

Posedovanje međunardone vozačke dozvole za putovanje kroz Makedoniju i Grčku više ne postoji, ali postoje neke situacije u kojima bi vam ona mogla zatrebati kako bi mogli da iznajmite vozilo u rent a karu ili da u slučaju saobraćajne nezgode naplatite štetu.

O čemu je reč?

Kako piše sajt grckainfo.com, u nekim rent a kar agencijama u Grčkoj potrebno je da se prilikom najma automobila uz srpsku biometrijsku dozovlu, priloži i međunarodna vozačka dozvola.

Kako navode, to ne važi u svim agencijama, ali u onima u kojima je njeno posedovanje neophodno, neće moći da unajme vozilo.

U nekim od agencija moći ćete bez problema da iznajmite auto isključivo sa novom biometrijskom vozačkom. To ne zavisi od destinacije već isključivo od toga sa kojom osiguravajućom kućom agencija ima ugovor.

Ukoliko osiguravajuća kuća pri naplati štete traži rent a car agenciji da priloži i međunarodnu vozačku dozvolu vozača koji je učestvovao u udesu, agencija će je pri najmu vozila obavezno tražiti i vozaču. U suprotnom neće biti u mogućnosti da naplati štetu.

Potpuno ista stvar se odnosi i na naplatu štete u slučaju udesa ukoliko imate sopstveni automobil. Ukoliko je drugi vozač kriv za udes i ima osiguranje kod osiguravajuće kuće koja traži MVD, vi nećete moći da naplatite štetu na automobilu.

Ukoliko drugi vozač ima osiguranje kod kuće koja ne traži MVD, štetu ćete naplatiti bez problema.

Ovo u suštini nije nova vest, ali je sada sasvim razjašnjena, jer se dosta polemisalo oko toga na koji način će se sada, kada MVD više nije obavezan dokument za vožnju u Grčkoj, naplaćivati osiguranje u slučaju saobraćajne nezgode.

KOMENTARIŠI