Meštani sela Živica uskoro će dobiti crkvu posle 700 godina

Meštani sela Živica uskoro će dobiti crkvu posle 700 godina

Danas, 28. septembra u selu Živica, vladika Eparhije braničevske dr Ignatije osveštao je Časni krst crkve Svetog Arhangela Mihaila u izgradnji.

Današnjem događaju prisustvovao i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović sa saradnicima, kao i meštani sela.

Podsetimo, grupa entuzijasta i vernika došla je na ideju još 2008. godine da selo Živica dobije crkvu koju nije imalo 700 godina. Goran Stepić i Svetomir Andrejić poklonili su plac na kome se trenutno radi na izgradnji crkve, a ostali meštani su dobrovoljno dali priloge. Kada su radovi stigli do trećine izgradnje ove crkve, sve je stalo zbog nedostatka sredstava.

Radovi su nastavljeni tek 10. juna 2020. godine. Grad Požarevac je tokom prošle godine za zidarske radove ove crkve obezbedio još 3,2 miliona dinara.

Po poslednjem popisu selo Živica ima 643 stanovnika. U selu nema nijednog izvora, dok bunare ima svaka kuća. Naselje koje se nekada nalazilo u blizini današnjeg sela bilo je, po predanju, na mestu koje se zove “Crkvine” na dva kilometra od sela. Tu se danas nalaze cigle, stari novac i posuđe. Meštani misle da je na tom mestu nekada bila crkva i naselje.

Početkom XVIII veka ovog sela još uvek nije bilo pod današnjim imenom, a po priči starih meštana u to vreme današnja Živica je bila spojena sa Dragovcem, pa se tek u drugoj polovini XVIII veka odvojila od tog sela, kada je naseljen sadašnji istočni deo. Selo Živica nalazi se na istom mestu kao i danas od 1788. godine, koje se tada zvalo Staro Selo po bari Živici, po kojoj je i dobilo ime.

KOMENTARIŠI