Update bi trebalo da je već automatski aktiviran na Windows 10 platformama, dok će biti dostupan i za starije verzije ovog operativnog sistema, s tom razlikom što Windows 7 i Windows 8 neće dobiti update do utorka.

I dok Microsoft ubrzano krpi opasne rupe, očekuju se firmware update koji treba da izbace Intel, AMD i ostali vendori. To automatski povlači i update za antivirus programe kako bi mogli da rade sa novim patchevima.

Treba imati na umu da ove nadogradnje mogu da budu uzrok sporijeg rada sistema. Izvori koje je kontaktirao The Verge tvrde da procesori koji su zasnovani na Skylake i novijoj arhitekturi neće imati osetnog usporavanja. To se ne može reći za starije procesore koji bi mogli značajno da se uspore.

Novi update usporava sistem?

Intel je izjavio da će usporavanja biti zavisna od opterećenosti procesora, ali nije detaljnije objašnjeno kako će to uticati na starije mašine. U međuvremenu Microsoft planira da izbaci update za cloud servise što pre.

Google takođe planira da se pozabavi ovim problemom koji izgleda uopšte nije naivan. Sistemska greška kod modernih procesora dozvoljava izbegavanje zaštita pri upadu. Microsoft je u međuvremenu izdao i saopštenje:

Svesni smo problema koji je zahvatio kompletnu industriju. Blisko sarađujemo sa proizvođačima čipova kako bi otklonili sve probleme i zaštitili korisnike. U procesu smo izbacivanja bezbednosnih updatea kako bi zaštitli Windows korisnike od bezbednosnih rizika koji su povezani sa čipovima proizvođača Intel, AMD i ARM. Nismo dobili informaciju da je neko iskoristio ove ranjivosti kako bi napao korisnike.

Problem je toliko velik da Intel, AMD i AMR blisko sarađuju kako bi što pre otklonili otkrivene bezbednosne propuste. U ovom trenutku konkurenti su jedno drugom najveći saveznici. S obzirom da će firmware uticati na performanse ostaje vam da odlučite da li da rizikujete ili da budete bezbedni i usporeni.

Izvor: The Verge

KOMENTARIŠI