Foto: Urban City / I.P.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je na sednici vlade da se Srbija i dalje nalazi u ozbiljnoj energetskoj krizi i da su potrebna velika i hitna investiranja u elektroenergetski sistem.

“Neophodne su velike i hitne investicije i u EMS, i u EDS, posebno u EPS. Elektrodistribuciji Srbije je potrebno mnogo više novca za održavanje distributivne mreže, da bismo mogli mirno da dočekamo svaku zimu, a ne odjednom skoro 130 hiljada ljudi ostane bez struje, i da više od dve hiljade megavata bude van sistema. Potrebna su sredstva i za EMS, a da ne govorim o Elektroprivredi Srbije koja 30 godina nije izgradila nijedan kapacitet”, rekla je Mihajlović.

Ona je sednici vlade otvorenoj za javnost, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekla da će ova situacija da potraje i duže, da su odvojena velika sredstva za nabavku dodatnih količina mazuta, kao i za uvoz električne energije.

“Predsednik je u pravu kada kaže da treba da razmatramo i kupovinu kapaciteta van granica Srbije, ali da vidimo koji su to energetski kapaciteti. Svakako je potrebno da ulažemo u kapacitete kod nas i da sprečimo da se ovakve krize ponove”, kazala je ministarka.

Istakla je da će neke odluke morati da se donose kada je reč o planiranju i upravljanju elektroenergetskim sistemom.

KOMENTARIŠI