Mihajlović: Želimo da privučemo što više američkih kompanija

Mihajlović: Želimo da privučemo što više američkih kompanija

Foto: Urban City / I.P.

Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Bukureštu da Srbija želi da bude lider u energetskom sektoru u regionu i da privuče što više američkih kompanija.

Mihajlović je razgovarala sa regionalnom predstavnicom za trgovinu SAD za jugoistočnu Evropu Pamelom Vard i šefom Misije za trgovinske odnose SAD u EU Majklom Lalijem o ekonomskim odnosima dve zemlje, razvoju energetske infrastrukture, novim američkim investicijama i poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji.

Mihajlović je tokom sastanaka u Bukureštu, gde učestvuje na okruglom stolu o energetskoj bezbednosti u organizaciji Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECH) rekla da je Srbija zahvaljujući političkoj stabilnosti regionalni lider kada su u pitanju direktne strane investicije.

“Projekti koje zajedno realizujemo sa američkim kompanijama u oblasti saobraćajne infrastrukture pokazuju da je potrebno da unapredimo saradnju u svim oblastima, budući da je Srbija prepoznata kao povoljna destinacija za investicije i želimo da budemo lideri u energetskom sektoru u regionu i da privučemo što više američkih kompanija”.

Rekla je da je Srbija centralna država regiona, lider u ekonomskom rastu, koja sprovodi politiku mira, stabilnosti, saradnje i povezivanja.

“Prošle godine smo započeli energetsku tranziciju, doneli smo novi, moderan zakonodavni okvir, uključujući prvi poseban Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i krenuli u izradu strateških dokumenata kojima ćemo odrediti ciljeve i dinamiku procesa dekarbonizacije”, rekla je ona.

Kaže da je pripremljen i investicioni plan vredan više od 35 milijardi evra, i da će se taj proces podržati konkretnim projektima.

“Ispred nas su velika ulaganja u sektor OIE i veliki projekti kao što su RHE Đerdap 3 i RHE Bistrica, gde su otvorena vrata za kompanije iz SAD, s obzirom na to da su SAD lider po pitanju ulaganja i razvoja u OIE, kao i u modularne nuklearne elektrane”, rekla je Mihajlović.

Tokom sastanka razgovarano je o potpisivanju međuvladinog sporazuma o saradnji koji bi unapredio poslovnu saradnju i stvorio uslove za dodatne investicije američkih kompanija u Srbiji.

Lali je rekao da su svesni značaja sporazuma koji bi unapredio ekonomske odnose.

“Postoji interesovanje naših kompanija kada je u pitanu ulaganje u oblast energetike, posebno u OIE, kao i o mogućnostima za razvoj modularnih nuklearnih elektrana, jer su naše kompanije vodeće u svetu u ovoj oblasti. Uložićemo dodatne napore kako bismo povezali poslovnu zajednicu i kako bi se videle sve mogućnosti za ulaganje u Srbiji. Važna je uloga Srbije u očuvanju regionalne energetske bezbednosti i vidimo vas kao važnog partnera“, rekao je Lali.

KOMENTARIŠI