Jedna od najstarijih ergela u Srbiji koju je  osnovao Knjaz Miloš Obrenović  1860. godine i koja je po svoj prilici poslednjih godina dobija izgled i koji zaslužuje. U prošloj godini Ergela Ljubičevo doživela je rekonstrukciju objekata.

avantura park 05
foto: Urban City

U skladu sa odlukom gradskog rukovodstva da turizam u Požarevcu, između ostalog ojača ulaganjem u ergelu, nedavno se počelo sa postavljanjem Mini Avantura parka na tom prostoru. Ovaj novi sadržaj prvenstveno je namenjen najmlađima, tačnije elementi koji će biti postavljeni predviđeni su za decu visine do 140 cm.

foto: Urban City
foto: Urban City

– Ugradićemo 32 platforme, 29 prepreka i isto toliko tabli. Elementi koji će biti implementirani u Mini zabavan avantura park maksimalne su visine do 50 cm. Inače, ovo je tek početak u kreiranju raznih sadržaja koji će, u dogovoru sa gradonačelnikom, oplemeniti turističku ponudu kako ergele tako i čitavog grada, kazala je inicijator projekta ovog parka, pomoćnica gradonačelnika za urbanizam, Svetlana Milutinović.

foto: Urban City
foto: Urban City

Park poput ovog ima za cilj da decu još više približi prirodi i fizičkim aktivnostima, kako zbog prirodnih materijala od kojih je napravljen, tako i zbog samog ambijenta u kome je postavljen.

Završetak Mini Avantura parka u Ergeli Ljubičevo planiran je za kraj jula, kada je predviđeno da bude i zvanično otvoren.

foto: Urban City
foto: Urban City

U planu je izgradnja lavirinta na oko 2,5 hektara unutar jedne od najstarijih ergela u Srbiji, a grad je raspisao tender za izradu projektne dokumentacije, odnosno idejnog rešenja za podizanje lavirinta.

Osim definisanja izgleda i gabarita lavirinta sa stazama, kako je navedeno, potrebno je predvideti i drvene osmatračnice, elemente urbane opreme – klupe i kante za smeće, automatski zalivni sistem za navodnjavanje sadnica kao i ambijentalno osvetljenje. Procenjena vrednost javne nabavke je 416.667 dinara bez PDV-a, a rok zainteresovanim ponuđačima da dostave ponude je 1. avgust.

2 KOMENTARA

  1. Sve je to divno. Ali kada vec zelite da sredite Ljubicevo, bio bi red da wc bude otvoren non stop. Makar se i placao. Ne vidim za sta vam stoji toalet tamo ZAKLJUCAN, otvarate ga valjda samo za Ljubicevske igre. Kao normalno izletiste Ergela bi morala da ima toalet koji ce biti otvoren makar do 22h, a ne da se nizde obavljaju direktno za izletistu. Tu dolaze porodice sa malom decom svakodnevno, pa vi vidite kuda to vodi. Razmislite malo o tome.

    • Tacno tako, treba prvo sanitarni cvor pa sve ostalo. Treba i biciklisticka staza za pofodice koje nemaju auto a i oni sto ga imaju zdravije i po njih i po okolinu bi bilo da voze bicikle.

KOMENTARIŠI