Mobilni telefoni 2021: Samsung se predstavio, a šta donose Huawei i Apple?

Mobilni telefoni 2021: Samsung se predstavio, a šta donose Huawei i Apple?

Prošla godina je bila jako loša za većinu kompanija kada je u pitanju prodaja. Međutim, postoji industrija koja ne samo da je nije stagnirala, već je ostvarila značajan iskorak. Pogađate, reč je o industriji pametnih telefona i uređaja. Tržište mobilnih telefona je u drastičnom porastu i sva su predviđanja da će i dalje rasti bez obzira na trenutnu situaciju u svetu.

Ono što je najvažnije, direktnu korist od nadmetanja najvećih svetskih kompanija iz oblasti mobilne telefonije, u krajnjem slučaju imaće kupci, jer će po nižim cenama dobiti mobilne telefone vrhunskih karakteristika. Tempo evolucije pametnih telefona je jako brz, tako da tek što ste kupili vaš novi uređaj i stavili slušalice, već se pominju nove velike stvari u industriji i još sofisticiraniji modeli.

Jedan od trendova za koje se očekuje da će obeležiti 2021. godinu je kontinuirano širenje podrške za 5G, i to ne samo za najskuplje telefone, već i za one koji pripadaju srednjoj klasi. Takođe, moguće je da vidimo i telefone sa selfi kamerama ispod ekrana. Okviri i noč će postati još manji, dok se veličina ekrana verovatno neće drastično menjati.

Ako vam je sve češće potrebno otklanjanje softverskih grešaka i fizičkih oštećenja na telefonu, možda je vreme da razmislite o kupovini novog uređaja. Predstavljamo vam neke od modela najpoznatijih svetskih brendova za koje se očekuje da će se pojaviti tokom 2021. godine!  Pročitajte glasine koje se internetom šire i predviđanja kakve će biti karetkeristike najboljih telefona u 2021. godini.

Samsung Galaxy S21

Jedini veliki brend sa naše liste koji je već izbacio svoju seriju pametnih telefona jeste Samsung. Ove godine stigla je serija Galaxy S21, sa tri nova modela: Galaxy S21, Galaxy S21+ i Galaxy S21 Ultra.

Sva tri modela pokreće čipset Exynos 2100 i podržava operativni sistem Android 11. Cela serija dolazi sa AMOLED ekranima, samo se razlikuje njihova dijagonala – Galaxy S21 ima ekran od 6,2, Galaxy S21+ 6,7, dok Galaxy S21 Ultra ima najveći displej veličine 6,8 inča.

Kada je u pitanju kamera, softver je značajno poboljšan i deluje neverovatno dobro. Za Galaxy S21 i S21 Plus prednja, selfi kamera je od 10 MP i nalazi se na sredini pri vrhu dok se pozadi nalazi set senzora sa glavnom kamerom od 12 MP, koliko ima i dodatna ultraširokougaona kamera. Tu je i telefoto kamera od 64MP. Kod oba modela video zapis se može snimati u 8K rezoluciji.

Sve fajlove možete skladištiti na internoj memoriji od 128 ili 256 GB, zavisno od modela, dok je RAM memorija u obe varijante 8GB. Ono što pomalo bode oči je nemogućnost dodatka eksterne memorije u vidu Micro SD kartice kod sva tri modela.

Jedna od malobrojnih razlika između modela S21 i S21+ je baterija (od 4000mAh kod osnovne verzije, odnosno 4800mAh kod modela S21+).

Kada je u pitanju Samsung Galaxy S21 Ultra, on dolazi sa tri veličine interne memorije, i to od 128 GB sa 12 GB RAM-a, 256 GB sa 12 GB RAM-a i 512 GB sa 16 GB RAM-a. Vodeći model se posebno ističe setom zadnjih kamera od kojih glavna ima neverovatnih 108MP, a tu su i teleskopsko-preiskopska od 10 MP, zatim telefoto kamera takođe 10 MP, kao i ultraširoka kamera od 12MP. Treba napomenuti i da je prednja selfi kamera sa čak 40MP daleko jača u odnosu na druga dva modela ove serije. Što se tiče baterije, ona prati potrebe ovako moćnog telefona i ima kapacitet od 5000 mAh.

Huawei P50 i P50 Pro

Očekivalo se da će Huawei P50 serija biti predstavljena u martu, tradicionalno neposredno nakon Svetskog Kongresa mobilnih telefona. Međutim, predstavljanje je za sada je odloženo. Poslednje informacije govore da bi zvanična prezentacija mogla biti tokom meseca maja.

Što se dizajna za seriju P50  tiče, za sada se ne zna mnogo osim da bi Huawei P50 trebao doći sa dimenzijama od 159x73mm i zakrivljenim ekranom. To je približno isto kao i kod P40 Pro modela, pa možda neće biti puno dizajnerskih promena. Očigledne inovacije su proširenje kućišta zadnje kamere i prelazak na jednu prednju kameru, za razliku od dve koje je imao P40 Pro. Takođe se pretpostavlja da će se u prodaji naći tri modela: P50, P50 Pro i P50 Pro Plus.

Najavljuje se da P50 dolazi sa displejem od 6,1 inča, dok P50 Pro treba očekivati sa dijagonalom ekrana od 6,6 inča. Ekran bi trebalo da bude OLED, sa brzinama osvežavanja od 90Hz, odnosno 120Hz. Za rezoluciju video zapisa očekuje se Full HD+ 2340×1080 piksela za osnovnu varijantu, odnosno Quad HD+ 2640×1200 piksela za P50 Pro.

Malo je informacija kada je u pitanju hardver sledeće generacije Huawei uređaja, ali se „šuška“ da će Huawei P50 Pro koristiti Kirin 9000 čipset koji se već pojavio u modelu Huawei Mate 40. Standardni P50 će možda koristiti Kirin 9000E, po specifikacijama nešto slabiji čipset. Kada je reč o memoriji, očekuje se 6GB i  8GB RAM-a, odnosno 128GB i 256GB prostora za skladištenje podataka.

Ne treba sumnjati da će se i kod ove serije Huawei pametnih telefona naći vrhunske kamere. Za sada, prema fotografijama koje su procurele, treba očekivati jednu prednju i niz od četiri zadnje kamere kada je u pitanju Huawei P50 Pro. Navodno će Huawei P50 Pro imati Sony IMX800 1“ senzor sa 50MP rezolucije.

Znamo da Huawei ne može da ponudi Google usluge i umesto toga razvija sopstvena softverska rešenja (zato se najverovatnije i kasni sa predstavljanjem). Huawei već neko vreme razvija svoj Harmony OS. Do sada ga je koristio na nekim pametnim uređajima, poput pametnog TV-a. U suštini, reč je o operativnom sistemu koji je sličan Androidu, pa ne treba očekivati velike promene u odnosu na EMUI koji smo videli na prethodnim serijama Huawei uređaja. Još uvek postoji šansa da se odnosi kompanije Huawei i SAD-a promene i da se vrate Google-ove usluge, ali kako stvari sada stoje to je malo verovatno kada je P50 serija u pitanju.

Apple iPhone 13

Apple svoj glavni događaj kada su u pitanju iPhone mobilni uređaji rezerviše po pravilu za drugu nedelju septembra. S obzirom na situaciju u svetu vezanu za COVID-19, Apple je prošle godine svoju seriju iPhone 12 predstavio mesec dana kasnije, 13 oktobra, pa je pitanje da li će i ove godine predstavljanje iPhone 13 serije biti u drugoj nedelji septembra. Ipak, ne očekuje se da će zvanična informacija o predstavljanju nove seriji Apple-ovih telefona izaći pre kraja avgusta.

iPhone 12 modeli su došli sa osveženim dizajnom, i ivicama koje nisu zaobljene, pa bi bilo neobično da se dizajn uređaja promeni nakon samo jedne godine. Nadamo se da ćemo videti smanjenje noča na vrhu ekrana – kako se priča da će biti – ili još bolje, njegovu potpunu eliminaciju. Patent za telefon bez ureza je podnet, ali ostaje zagonetka gde će se onda smestiti Face ID. U prilog činjenici da ćemo i ove godine videti noč, govore glasine da iPhone bez noča stiže tek u 2023. godini.

Najverovatnije da će, baš kao i iPhone12, i modeli iz serije iPhone 13 imati OLED ekrane. Bilo je i kod ranijih serija iPhone-a glasina da će biti promenljive brzine osvežavanja ekrana i da će ona sa 120Hz pasti na 60Hz kada to nije potrebno, kako bi se uštedelo na bateriji. Ovako nešto možda vidimo baš u modelima za 2021. godinu.

Što se tiče veličine ekrana, ne treba očekivati promene. Dijagonale displeja verovatno će biti kao i kod prethodne serije, odnosno 5,4, 6,1 i 6,7 inča, u zavisnosti od modela. Takođe se spekuliše da će novi modeli imati i senzore za otisak prsta na ekranu, baš kao i Face ID.

Treba očekivati da sistem kamera bude bolji kod Pro modela. Pojavile su se neke glasine da će svi modeli iz serije iPhone 13 imati senzore za stabilizaciju slike u pokretu, što je trenutno slučaj samo sa modelom iPhone 12 Pro Max. Takođe se govori o ultraširokom senzoru za sva četiri modela. A kao novitet se pominje i automatski režim astrofotografije koji se pokreće kada se prilikom snimanja u kadru nađu zvezde ili mesec.

Nema sumnje da će iPhone 13 modeli doći sa 5G podrškom, baš kao što je to slučaj i kod serije iPhone 12. Novi iPhone telefoni 2021 godine verovatno dolaze sa A15 čipsetom i iOS 15 operativnim sistemom o kome bi nešto više trebali da saznamo u junu 2021. Osim toga, šuška se da će iPhone 13 serija pametnih telefona koristiti Qualcomm X60 5G modem.

KOMENTARIŠI