Najtopliji junski dan u poslednjih sto godina

Najtopliji junski dan u poslednjih sto godina

Foto: Milutin // PRIVATNA ARHIVA

Ni noćas se nije moglo spavati zbog vrućine, a jutro je počelo sa 27 stepeni koliko je bilo u pet sati u Beogradu.

A tek nas čeka ekstremno visoka temeperatura i do 40 stepeni. Zato budite oprezni svuda, u saobraćaju, na radnom mestu, na kupalištima i poštujte savete lekara. Meteorolog Nedeljko Todorović očekuje da će u Beogradu danas biti oboren rekord najtoplijeg dana u junu mesecu iz 1918. godine, kada je 18. juna izmerena temperatura 38 stepeni.

Todorović je rekao da temperatura danas najverovatnije neće preći 40 stepeni, a da će temperatura u većini mesta biti od 35 do 38 stepeni, maksimalno 39 stepeni, ali neće prelaziti 40 podeok.

“Značajno je da je ekstremno toplo za jun mesec”, rekao je Todorović i rekao da podaci pokazaju da su temperature pre sto godina bile slične današnjim. Očekuje da će u Beogradu biti oboren rekord najtoplijeg dana u junu mesecu iz 1918. godine, kada je 18. juna izmerena temperatura 38 stepeni.

Uvern da je da će se danas oboriti dnevni rekord i da će danas svakako biti najtopliji 24. jun, jer je do sada na ovaj dan najviša temperatura bila 37,4 stepeni.

Todorović je rekao da je u tropskim krajevima temperatura temperatura ujednačena i da kod nas, u našim krajevima zna da bude dosta toplije.

“Noćne temperature u tropskim krajevima su od 18 do 22, a dnevne do 32 stepena. U našim širinam a zna da bude mnogo toplije zbog subtropskog pojasa”, naglašava Todorović.

Dodaje da je u Moskvi isto toplo kao i ovde, a temperature zavise od strujanja iznad evropskog kontinenta, pa je na Zapadu hladnije za 15 stepeni.

Najavljuje da će za viken biti nešto manje temperature, ali da se tokom leta može očekivati još jedan ili dva talasa sa ovako visokim temperaturama i da će ovo leto biti toplije od uobičajenog.

KOMENTARIŠI