Zamenik gradonačelnika Požarevca Saša Pavlović sa članovima gradskog veća obišao je danas radove na izgradnji crkve Svetog Arhangela Mihaila u selu Živica.

Grad Požarevac je za ove radove putem dotacije Braničevskoj eparhiji obezbedio 3,2 miliona dinara. U pitanju su zidarski radovi, a do kraja godine očekuje se da crkva bude stavljena pod krov.

Zamenik gradonačelnika Požarevca – Saša Pavlović

„Grad Požarevac je prepoznao značaj koji Srpska Pravoslavna crkva ima za naš narod, a takođe i značaj drugih verskih zajednica. Zbog toga je iznos sredstava, koji je u ranijim godinama bio samo 1,5 miliona dinara, svake godine povećavan pa je tako vrednost sredstava koja je prošle godine dodeljena verskim zajednicama iznosila 12 miliona dinara što je značajni pomak u finansiranju. Prepoznajemo ove objekte kao jedno nasleđe koje moramo negovati i u koje moramo svake godine ulagati. Dugujemo veliku zahvalnost za sve ovo i meštanima naselja Živica i gospodinu Momiru Mirkoviću čija je inicijativa bila da se sa ovim radovima nastavi. Mi smo obećali da ćemo to odraditi i evo nas sada na početku ovih radova. Bože zdravlja da za par godina dođemo i na otvaranje ove crkve.“ rekao je ovom prilikom zamenik gradonačelnika Požarevca Saša Pavlović.

Član odbora za izgradnju crkve Miroljub Milošević zahvalio je zameniku gradonačelnika Saši Pavloviću i članovima gradskog veća Daliboru Miljkoviću i Darku Mirkoviću što su pomogli i ohrabrivali ih da se nastave radove na izgradnji crkve koji su stali pre desetak godina.

Miroljub Milošević

„Ostaće arhiviran ovaj 10. jun 2020. i biće zabeležen zlatnim slovima kada su nastavljeni ovi radovi. Meštani sela Živica imaće gde da se okupljaju kada su verski praznici i službe.“

Momir Mirković, jedan od inicijatora izgradnje crkve, govorio je ovom prilikom o tome kako je do sada tekla izgradnja crkve u Živici:

Momir Mirković

„Grupa entuzijasta i vernika je došla na ideju daleke 2008. godine da selo dobije crkvu koju nije imalo 700 godina. Goran Stepić i Svetomir Andrejić su poklonili plac, a ostali meštani su dobrovoljno dali priloge. Dobijeni su svi potrebni papiri i krenulo se sa izgradnjom. Nosioci posla bili su majstori iz sela Radomir Vujić i Nebojša Andrejić sa svojim sinovima sa ostalim meštanima. Kada se stiglo na trećinu gradnje ponestalo je sredstava i izgradnja je obustavljena. Tek krajem prošle godine formira se novi odbor i nastavlja se sa gradnjom, prikupljanjem sredstava od dobrovoljnih priloga ali smo se obratili za pomoć i lokalnoj samoupravi grada Požarevca. Naišli smo na pristup sa razumevanjem. Evo sada naš hram počinje da raste na zadovoljstvo svih meštana.“

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI