Nastavnici će časove snimati od kuće, proba male mature 22, 23. i...

Nastavnici će časove snimati od kuće, proba male mature 22, 23. i 24. aprila

Foto: Pixabay // ilustracija

Proba male mature biće održana 22, 23. i 24. aprila, po redu: srpski, matematika i kombinovani test, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. Nastavnici će od sada snimati časove kod kuće.

Mladen Šarčević je rekao da će se časovi snimati u domovima nastavnika zbog očekivanog vrhunca epidemije koronavirusa, kako bi i nastavnici bili bezbedni.

Ministar prosvete je pojasnio da su distribuirali sedamdesetak laptopova koje Ministarstvo ima, a Unicef je dao softver za to.

“Kao opciju i ponudu od Unicefa, to smo dobili 25. ili 26. marta. Moji saradnici su tražili softver i opremu koja može da se instalira na te laptopove”, naveo je ministar.

Kako kaže, softver je takav da se sve što se piše mišem projektuje na nekom prostoru što učenici vide kao tablu.

Šarčević navodi da su uradili nekoliko onlajn obuka i uspeli da “vrlo digitalno pismene nastavnike” dovedu u mogućnost da to rade.

“Pre samo pet dana je to plaćeno Njujorku od strane Unicefa, pre tri dana smo dobili licence bez kojih ne može da se radi i već juče su urađeni demo snimci koji su jako dobri tako da taj model sada postaje jedan unapređeni model rada, koji je bezbedan”, navodi ministar.

Dodaje da se veliki broj nastavnika uključio u taj deo posla, kao i njegovi saradnici koji, takođe, rade od kuće.

“Imamo priliku da raspored časova nastavimo u istom ritmu”, naglasio je Šarčević.

 Proba male mature 22, 23. i 24. aprila

Proba male mature biće održana 22, 23. i 24. aprila, po redu srpski, matematika i kombinovani test, najavio je ministar Mladen Šarčević i dodao da se do sada za specijalizovana odeljenja gimnazija prijavilo 8.736 nadarenih učenika.

Mala matura će se izvesti tako što će zadaci biti distribuirani preko onlajn platformi i RTS-a, a đaci će imati 12 sati da urade testove.

Šarčević je naveo je da će tipovi pitanja biti takvi da će biti potrebno samo da nešto dopune ili zaokruže, što više služi da sebe provere.

“Na taj način želimo da im ukažemo da nema potrebe da prepisuju ili pitaju nekoga, jer to ne služi ničemu. Ti se testovi neće ocenjivati i služe samo za jednu vrstu dijagnoze, da postavimo dijagnostiku šta su prošli, šta nisu, da bismo onda još narednih mesec i po mogli da im dajemo jasnu podršku da bi se što bolje pripremili za malu maturu”, kazao je Šarčević.

Govoreći o nadarenim učenicima, Šarčević je kazao da se sa današnjim danom prijavilo 8.736 učenika, i to za razne modele.

Kako je naveo, za matematički prijavilo se 656 učenika, za IT odeljenja preko 1.870 učenika, muzičko – baletske više od 2.200, a zanimljivo je da se prijavilo više od 560 učenika nadarenih za hemiju i biologiju.

Interesovanje nadarenih učenika poraslo je za fiziku tako da se prijavilo 389, a nadareni učenici prijavili su se i za sportska odeljenja, za nadarene za umetnost u gimnazijama, kao i za nadarene za geografiju.

“Mislimo da će taj broj biti veći, ali to ne znači da će svi ti učenici biti upisani. Međutim, to interesovanje nam govori da je kapacitet tih učenika dobar, da deca vole novine i da se reforma gimnazija pokazala dobrom”, naglasio je ministar prosvete.

Očekivanja su, prema statistici, da oko 50 odsto đaka položi prijemni, a kako je naveo Šarčević, ponuda za IT je smanjena da bi se obezbedili kvalitetni profesori.

Kada je u pitanju prijemni ispit, ministar ukazuje na to da se pravi cela mala strategija s obzirom da i epidemiolozi kažu da bi škole trebalo poslednje da se otvore.

“Već sada pravimo strategiju da to bude samo jun pa nadalje. Nama je maj važan da prođe u raznim probama”, kazao je Šarčević i dodao da već od ponedeljka šalju model kako će “formativne ocene da se dovedu u sumativne”, a to uputstvo će dobiti svi nastavnici.

Kako kaže, već ima dovoljno ocena, a i nastavnici su se već dovoljno usavršili da to rade, što je dobro, jer, navodi, ima mnogo novina.

Podsetio je i da je za uskršnji raspust ostavljeno mnogo manje dana za praznovanje i to da bi se dobili na vremenu.

“Moj je cilj da u maju imamo jedan solidniji tempo jer deci će biti i dosadno i ovo je i socijalna potreba da se ovako nešto radi. Sve što je od nastave bilo odradili smo na ovaj specifičan način, nemamo nadoknade predavanja kada se deca vrate u klupe”, navodi Šarčević.

Ministar kaže da je pedagoška situacija dobra, u smislu da deci pomognu i vide dijagnostikom šta je urađeno, gde treba pomoć.

“Nakon toga ćemo raditi prognoze kada ćemo raditi maturu i sve druge pripreme istovremeno”, kazao je.

U prvoj polovini juna gledaće se da se razvrstaju nadareni đaci i njima će se omogućiti da urade test jer su u manjem riziku, s obzirom na to da se 9.000 učenika može razvrstati po celoj Srbiji.

“Time smo završili ceo ciklus osnovne škole i prešli ka srednjoj, koje će u međuvremenu završiti svoje procedure”, naveo je Šarčević.

KOMENTARIŠI