Foto: Urban City

Danas u 18 časova svečanim defileom počele su 55. Ljubičevske konjičke igre u Požarevcu.

Foto: Urban City

Na samom početku nastupio je Gradski ženski hor Barili pod dirigentskom palicom Katalin Tasić koji je izveo himnu Srbije “Bože pravde”. Ove godine igre nije otvorio Aleksandar Vučić, već Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije.

Foto: Urban City

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je u svom obraćanju pozdravio sve prisutne goste i rekao da su LjKI od požarevačke izrasle u srpsku manifestaciju zalaganjem predsedništva Republike Srbije. Ljubičevski višeboj je osmišljen pre 55 godina, ali sve propozicije i discipline ovog takmičenje izmišljeni su još ranije kroz dugu i čestu ratom izmučenu srpsku istoriju, dodao je između ostalog Spasović. Gradonačelnik je na kraju pozvao Požarevljane i goste našeg grada da u nedelju dođu na hipodrom.

Foto: Urban City

Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije rekao je da mu je čast što danas otvara 55. LjKI u divnom Braničevu, divnom Požarevcu, mestu gde se čuva stara srpska tradicija viteštva, zaodenuta u novo savremeno ruho, mestu u kome je obeleženo 300 godina Požarevačkog mira, koji je smirio velike i nepomirljive sukobljene sile,… Danas su neki od istorijskih likova i domaćini ovog divnog i velikog slavlja i skupa. Poput legendarnog komandanta gvozdenog puka Milivoja Stojanovića Brke, čoveka koji je ratovao rame uz rame sa velikim vojvodom Mišićem i kada imate takve pretke, onda nije ni čudo što možete da imate ovakve potomke i ovakvu divnu tradiciju… Selaković je na kraju svog obraćanja, u ime pokrovitelja 55. LjKI predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića proglasio 55. LjKI otvorenim…

Foto: Urban City

Titula počasnog viteza dodeljena je francuskom humanitarcu Arno Gujonu.

Foto: Urban City

 

Aktuelni Vitez Ljubičeva, Marko Milenković, predao je na čuvanje do finala sablju gradonačelniku Požarevca.

Foto: Urban City

Potom je usledio Svečani defile 55. LjKI. U nastavku programa, od 21 čas koncert grupe “Hard Need”, od 22h vatromet i koncert Željka Joksimovića.

Foto: Urban City

Snimak prenosa otvaranja 55. LjKI pogledajte OVDE na našoj Facebook stranici.

Snimak možete pogledati i na YouTube-u ispod:

Foto: Urban City
Foto: Urban City

 

 

KOMENTARIŠI